NL | EN
Pro
gram
ma
Volgons
opTwitter
Volgons
opFacebook
Contact

De Verdieping

Een bijzonder onderdeel van TrouwAmsterdam is de culturele stichting De Verdieping. Deze opereert onafhankelijk en ontwikkelt gericht een kunst & cultuur programma voor een divers publiek waaronder de restaurant en clubbezoekers van Trouw. De Verdieping heeft zich na het verkrijgen van de 24-uurs vergunning in januari 2013 toegespitst op het organiseren van tentoonstellingen van toonaangevende kunst en/of obscure film tijdens de avond en nacht in samenwerking met een aantal prominente culturele instellingen.
Hierbij wordt bewust gekozen om de kunst te reflecteren tegen de rauwe uitstraling van het gebouw en het vrije karakter van de nacht. Bezoekers krijgen de gelegenheid rond te dolen door het gebouw en middels een eigen speurtocht nieuwe ontdekkingen te doen.
Nachtcultuur speelt op een subtiele wijze een rol bij de tentoongestelde werken, hoewel sommige werken juist een contrasterend onderwerp aansnijden waardoor de relatie tussen de twee werelden wordt bevestigd.

Naast de samenwerking met EYE en andere culturele instellingen, is stichting De Verdieping een galerie gestart met fotografiemagazine GUP in de toiletten van Trouw.
Om de drie maanden wisselen Nederlandse fotografen de wacht met een eigen expositie.
De Verdieping probeert met deze exposities zoveel mogelijk een onverwacht en vervreemdend gevoel op te wekken zodra je alleen in het hokje oog in oog staat met de foto.

Opgericht als kind van de crisis heeft De Verdieping het doel om met minimale middelen, maximaal cultuur te programmeren. Dit gebeurt met een open-source karakter, waaraan iedereen - externe programmeurs, culturele instanties én het publiek - iets kan bijdragen. Studenten, kunstenaars, mediaspecialisten, architecten, ontwerpers, bloggers en andere cultuurvernieuwers vinden hier een plaats om samen te komen en ideeën op te steken.

Trouw invites...

Trouw invites...

De serie Trouw Invites... wordt georganiseerd in navolging op het succesvolle programma Stedelijk at Trouw, een reeks tentoonstellingen en performances die het samenwerkingsverband tussen het Stedelijk Museum en TrouwAmsterdam als uitgangspunt namen om het raakvlak tussen kunst, dans en club te verkennen.

Nu is de beurt aan 3 internationale instellingen om de kelderruimte van het Trouwgebouw te vullen met kunst.

Palais de Tokyo ( Parijs) Beirut (Caïro) en New Museum ( New York) nodigen ieder een beeldend kunstenaar uit, die de thema's van 'vergankelijkheid' en 'tijdelijkheid' verbeelden. De kunstenaars bouwen een totaalervaring en activeren de thema's en de specifieke context van het gebouw op geheel eigen wijze door een nieuw werk te ontwikkelen dat speciaal gemaakt is voor deze tentoonstellingsreeks.

Trouw Invites... vindt plaats van juli t/m december 2014, en iedere tentoonstelling zal gedurende één maand te bezichtigen zijn.

Programma
- 3 juli t/m 3 augustus – Trouw Invites... Palais de Tokyo: Fouad Bouchoucha (Marseille, Frankrijk)
- 4 september t/m 5 oktober – Trouw Invites... Beirut: Rayyane Tabet (Ashqout, Libanon)
- 6 november t/m 30 november – Trouw Invites... New Museum: AUNTS (New York, USA)

Als startschot van iedere tentoonstelling zal er een feestelijke opening plaatsvinden met lezingen, interviews, performances en muziek rondom het thema en de kunstenaars.

EYE
at Trouw

Stedelijk
at Trouw

Na Federico Fellini's Toby Dammit, Hopscotch van The Brothers Quay en de Cinema Remake, keerde EYE at Trouw in oktober van dit jaar terug met een laatste expositie in ons gebouw. Vanaf 9 t/m 19 oktober werd gelijklopend met de Anthony McCall tentoonstelling in EYE hier in Trouw zijn werk Line Describing a Cone vertoond.

Line Describing a Cone bestaat uit een straal wit licht die uit de projector gepositioneerd wordt op het einde van een donkere ruimte. Door de projector circuleren beelden van een geanimeerde film die bestaat uit een dunne lijn die per frame geleidelijk een complete cirkel vormt. Gedurende dertig minuten volgt deze lijn de omtrek van de cirkel op de muur terwijl de straal de vorm aanneemt van een holle kegel. Samen met de rookmachines komt hiermee een vorm tot leven, die er bijna tastbaar uitziet.

Speciaal voor deze installatie had Marco Sterk (Young Marco) een soundscape gemaakt gebaseerd op een Shepard-Risset glissando waarbij het geluid een oneindige cyclus van stijgende tonen en akkoorden suggereert. De soundscape communiceerde op een bijzondere manier met het trekken van de cirkel en de beleving van het werk.

Vorige edities van EYE at Trouw
Federico Fellini’s Toby Dammit - 19 t/m 28 juli 2013
The Brothers Quay’s Hopscotch - 20, 21, 27 en 28 december 2013
Cinema Remake - 18 t/m 27 april 2014

Over de Contemporary Art Club Exhibitions 2013

Het Stedelijk Museum, De Verdieping en TrouwAmsterdam organiseren in de maanden september tot en met december drie tentoonstellingen met grote video installaties die elementen van clubcultuur bevatten, documenteren of gebruiken als bron van inspiratie, onder de naam Contemporary Art Club. De geselecteerde werken van vooraanstaande kunstenaars spelen in op verschillende thema’s in en rond het nachtleven. De vaak fysieke ervaring van beweging in dans en de ervaring van tijd en ruimte hebben een centrale plek in deze werken. De video-installaties worden normaliter gepresenteerd in de witte ruimte van het museum of een galerie. Tijdens de drie edities van Contemporary Art Club keren de thema’s van het werk weer terug naar zijn oorsprong: de omgeving van de nachtclub.

Het contrast tussen club en museum wordt tijdens deze edities vergroot omdat de aandacht veelal gestoken is in de typische karakteristieken van het museum – de manier waarop het is opgebouwd, de geverfde projectiemuren, het tapijt op de vloer en de beroemde Stedelijk banken gemaakt door Martin Visser. De context van de club, die zo anders is als de ‘neutrale’ museumruimte, zorgt voor een verrassend perspectief op de werken.

De expositie kan bezocht worden in de avond en de nacht. Dit geeft de mogelijkheid voor twee verschillende ervaringen: gedurende een bezoek aan het restaurant, waneer het gebouw fungeert als een (alternatieve) expositieruimte, of tijdens de drukke ambiance van de clubnacht.

Data Contemporary Art Club:
Eerste editie: 5 september t/m 14 september
Tweede editie: 31 oktober t/m 9 november
Derde editie: 28 november t/m 7 december

Speciaal openingsprogramma elke donderdag (5 september, 31 oktober en 28 november)

Sponsoren

Het programma van stichting De Verdieping wordt mede mogelijk gemaakt door:
Amsterdam Fonds voor de Kunst, SNS Reaal Fonds, Gemeente Amsterdam, Prins Bernhard Cultuur Fonds, IAmsterdam, Stedelijk Museum, EYE, Stichting Doen, TrouwAmsterdam, ABN Amro en Culturele Ambassade Lloyd Hotel.