NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Two heroes compared

Ben UFO & Zip

Two heroes compared

11-12-2013 | 16.53

"last night i played back to back with zip - pinched all the skin off my right arm so fairly certain i didn't dream it"

Toen ik hoorde over deze tweet die Ben UFO van de zomer plaatste nadat hij met Zip draaide op een Toi Toi feest in Londen, was ik blij verrast maar nauwelijks verbaasd. Zip inspireert al jaren een zeer groot deel van de elektronische underground DJ’s. Nu Ben UFO dit jaar de tiende plek behaald heeft op de Resident Advisor DJ Poll en nog steeds niet doorheeft dat hij zelf door heel veel DJ’s als voorbeeld wordt gezien, begrijp ik wel dat Zip enthousiast is om met hem te draaien. De twee hebben muzikaal gezien veel gemeen, al lijkt dat in eerste opzicht niet zo.

Een zichtbare overeenkomst is dat ze allebei gefocust zijn op hun DJ sets. Thomas Franzmann oftewel Zip heeft ook aliassen waarop hij wel muziek produceert, maar dit staat denk ik niet op de eerste plek. In zijn DJ sets zit een breed spectrum van moeilijk vindbare underground house, dub en minimal. Hij draait regelmatig met test-pressings van nog niet uitgebrachte platen die je alleen vindt binnen zijn vriendenkring. Je hoort dat Zip houdt van record-diggen. Net als Ben ‘UFO’ Thomson, die dat graag laat zien aan de buitenwereld, naast dat je het aan zijn sets hoort.

Zip’s Perlon en Ben UFO’s Hessle Audio zijn labels waar ze heel bewust mee omgaan. Zo heeft Zip samen met Marcus Nicolai in 1997 Perlon opgericht als basis waar ze muziek op releasen van vrienden en kennissen. Het is niet mogelijk om een demo op te sturen en alles wordt vinyl-only uitgebracht. Ben UFO is samen met Pearson Sound en Pangaea in 2007 Hessle Audio begonnen, waar zij juist wel een podium geven aan nieuw talent en hun nummers ook digitaal uitbrengen. Er lijkt bij beiden geen commercieel uitgangspunt te zijn. Er wordt enkel en alleen gereleased wat ieder echt bevalt. Dit zorgt er toch voor dat beide labels een eigen sound hebben, al zeggen ze dat het niet zo is. Toch grappig, om als niet- of nauwelijks producerende DJ wel een label te beheren.

Toevallig brachten de twee begin dit jaar bijna tegelijk een Fabric mix uit. Ben deed Fabriclive 67 en Zip Fabric 67. Je merkt ook hier dat Ben UFO langzaam steeds meer house en techno gaat draaien, dat zegt hij zelf ook. Daarnaast hoor je in zijn sets, in tegenstelling tot de meeste Londense DJ’s, dat hij niet altijd vies is van minimal muziek. Hij draait verschillende platen van Perlon en weet zich steeds vaker te vinden in harde afgekapte percussies die goed vergelijkbaar zijn met de oude lo-fi house sound van Zip. Ook Zip maakt af en toe een overstap naar wat meer ‘Engelse’ muziek. Shackleton heeft zelfs een van zijn albums op Perlon gereleased. De tracks die hij hierop uitbracht, hebben nog steeds zijn dubstep kenmerk.
 
Natuurlijk zijn er veel verschillen. Zip is begonnen met zingen en zat in de jaren '90 samen met Markus Nicolai en Andreas Tomalla in de EBM band Bigod 20 in tegenstelling tot Ben UFO, die begonnen is met het draaien van jungle en drum ‘n bass. Ook de snelle verandering in muziekstijl is iets wat bij Ben UFO duidelijk merkbaar is, terwijl Zip alles zeer pragmatisch lijkt te doen. Het feit dat Zip al lang bekend is en ook voor een groter publiek bekend was met Bigod 20, is goed te merken. Hij doet vrijwel geen interviews (ook niet met mij helaas) en als hij er wel een doet, is hij kort en discreet. Ben UFO is nog steeds bezig met zichzelf op de kaart te zetten; hij is immers zo’n 20 jaar jonger dan Zip en heeft nog flink wat jaren te gaan.

Geloof het of niet, Ben UFO en Zip staan beiden in Trouw dit weekend. De één in De Verdieping, de ander boven. Ik doe een schietgebedje, in de hoop dat de twee gezamenlijk afsluiten met een superlange back-to-back set die me voor altijd bij zal blijven, in welke zaal dan ook.

Tekst: Ruben Leter

Photo credit: David Courreau