NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Eye at Trouw

The Quay Brothers

Eye at Trouw

04-12-2013 | 11.35

Op 20, 21, 27 en 28 december vertoont EYE het bijzondere werk van de Amerikaanse gebroeders Quay in De Hal. Deze eeneiige tweeling bouwt aan een raadselachtig en duistere oeuvre van animatiefilms, tekeningen en muziekensceneringen. 

Het universum van de Quays is gevuld met wonderbaarlijke scenario’s over leven en dood. De films zitten vol literaire referenties, zoals Street of Crocodiles, door Terry Gilliam uitgekozen als een van de tien beste animatiefilms ooit. Als alchemisten blazen de Quays hun verzamelde curiositeiten en dode materialen nieuw leven in. 

De Quays leggen een grote interesse aan de dag voor met name de Midden- en Oost-Europese cultuur van de afgelopen eeuw: Poolse, Russische  en Tsjechische animatiefilmers zoals Walerian Borowczyk, Ladislas Starewicz en Jan Švankmajer, maar ook schrijvers zoals Franz Kafka, Bruno Schulz en de Zwitser Robert Walser. Al deze invloeden verwerken de gebroeders Quay vanaf 1979 in eigenzinnige animatiefilms, waarvoor zij de decors maken, de personages verzinnen, de figuren maken, de semi-mechanische bewegingen ontwikkelen, het licht en het camerawerk doen, de montage: kortom waarin zij alles zelf doen. Ook zijn ze samenwerkingen aangegaan met choreografen en componisten om theater-, dans- en operaprojecten te ontwikkelen.

Op EYE at Trouw zal één van hun nieuwste werken Hopscotch (2012) worden vertoond, waarin verschillende beelden van hun lopende carriere worden geprojecteerd.