NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

De laatste editie van Stedelijk at Trouw

Part 3: DATA

De laatste editie van Stedelijk at Trouw

19-11-2013 | 11.11

Op 28 november presenteren we samen met het Stedelijk Museum de laatste editie van Stedelijk at Trouw: Contemporary Art Club – part 3: DATA. Het is de grote finale van de samenwerking in 2013: drie tentoonstellingen met film- en videowerken waarvan de soundtrack en het sounddesign –geïnspireerd op pop en film– bepalend zijn voor het kunstwerk.  
 
De laatste editie heeft als centraal thema DATA. Dit actuele thema refereert naar ‘database’: de archivering en catalogisering van gegevens, maar ook opslag en communicatie van informatie. Verschillende culturen kennen uiteenlopende systemen voor kennisopslag en -overdracht. Met de komst van de computer en vooral het internet is het begrip van de ‘database’ echter onmetelijk breed geworden. Wat is de betekenis van data in onze tijd van eindeloze informatiestromen? Wat is de consequentie van het toenemend beeldende karakter van de datastromen? De deelnemende kunstenaars onderzoeken dit intrigerende fenomeen ieder op hun eigen manier. Daarbij grijpen ze terug op bekende disciplines en tradities, die ze vervolgens benaderen vanuit de mogelijkheden en problemen van onze hypertechnologische maatschappij.
 
Te zien zijn recente werken van internationaal bekende kunstenaars als Elizabeth Price, Camille Henrot en Hannah Perry.
 
Kunstwerken in Contemporary Art Club: DATA

Elizabeth Price won met The Woolworth's Choir of 1979 (collectie Stedelijk Museum) de Turner Prize in 2012. Ze construeert verschillende narratieven – over een beruchte brand, dansperformances en de architectuur van een kerkkoor – met veel gebruik van internetfootage en uiteenlopend materiaal uit foto- en publieksarchieven. Het werk wordt daarmee een dissonant ‘concert’ – met beeldmontage als dominant aspect.

Grosse Fatigue (2013) van Camille Henrot was te zien op de hoofdtentoonstelling van de 55ste Biënnale van Venetië. Met als basis een ‘spoken word’ gedicht en geïnspireerd door minimal hiphop, combineert Henrot het wetenschappelijke paradigma over het ontstaan van de aarde met scheppingsverhalen uit verschillende religieuz en orale tradities. Dit ontvouwt zich soepel op een computer desktop tot een intuïtief, schijnbaar ‘universeel’ verhaal.

Hannah Perry participeert momenteel in het pop-up initiatief The Moving Museum in Londen als één van de grote talenten van de nieuwe generatie Britse kunstenaars. Ze werkt in While it lasts (2012) met beeld- en geluidsmontage die geïnspireerd is op dance music loops en hip hop sampling. Perry brengt internetfootage, archiefmateriaal en eigen geschoten beelden samen en laat zo de grens vervagen tussen informatie uit de publieke en privésfeer. Daarbij raakt ze tevens het thema van 'coming of age' en de reflectie van populaire beelden in het gedrag van jongeren.

Opening donderdag 28 november

Na een speciaal PechaKucha programma ter gelegenheid van de opening van het Amsterdam Art Weekend volgt een speciale programmering met kunstenaarsinterviews en experimentele muziek rond het thema DATA. Mediakunstenaar Geert Mul is één van de god fathers van de VJ. Tijdens de opening brengt hij een unieke performance samen met geluidskunstenaar Michel Banabila die uitgaat van zijn zelfontwikkelde databasemethodologie. Met Big Poetry zoeken zij een spannende interactie met databases en archieven. Grischa Lichtenberger van het Raster-Noton label geeft een audiovisuele performance. Gedachten zijn het vertrekpunt van zijn werk, waarvoor bewegend beeld en muziek de belangrijkste elementen vormen. De optredens van deze grote namen sluiten sterk aan bij de esthetiek en onderliggende thema’s van de tentoongestelde werken. De avond wordt afgesloten met een DJ-set van Elias Mazian. De deuren openen donderdag 28 november om 20.00. Voor het openingsevenement geldt een toegang van €10,- (studentenprijs: €5).

De tentoonstelling is van 29 november – 7 december gratis te bezoeken tussen 17.30 en 2.00 uur.

Tickets | Facebook event

Voor meer informatie over het het programma van het Amsterdam Art Weekend: www.amsterdamartweekend.nl