NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

De psychotische gehoorzaamheid van Jean Pierre Enfant

De psychotische gehoorzaamheid van Jean Pierre Enfant

22-09-2013 | 16.00

Vroeger gebruikten psychiaters LSD om beter te begrijpen wat een psychose is. De ‘do-it-yourself’ digitale LSD psychose simulator van kunstenares Jennifer Kanary brengt daar verandering in. Op Discovery Festival mag het publiek zelf experimenteren met The Wearable, een draagbare headset met software die je realiteit realtime verstoort. Wij gingen The Wearable alvast testen met Les Enfants Terribles' Jean Pierre Enfant.
 
“Toen ik de uitnodiging kreeg vroeg ik me nog wel even af of dit gevaarlijk zou zijn. Ik weet nog niet zo goed wat ik moet verwachten, maar ik stel mezelf gerust met de gedachte dat de techniek nog niet zo ver is dat zo iets mij helemaal gaat overnemen."
 
“Ik moet gehoorzamen”, schreeuwt hij 15 minuten later door de ruimte. Vervolgens loopt Jean Pierre met The Wearable op zijn hoofd weg, de gang in. Zijn ogen en oren zijn verbonden aan een computer die hij op zijn rug draagt, de koptelefoon staat zo hard dat er stemmen om hem heen lijken te zweven. Jean Pierre’s nieuwsgierigheid maakt hem zelfs zo gehoorzaam, dat hij de opdrachten die de stemmen in zijn hoofd hem influisteren moeiteloos opvolgt, voor zover dat mogelijk is met knipperende lichten en waanbeelden voor zijn ogen. “In het echte leven ben ik een stuk minder gehoorzaam hoor. Enfant Terrible, de naam zegt het al, haha." 
 
Eerste woorden? “Nogal heftig. Ik merkte dat ik heel erg gedesoriënteerd raakte en het voelde alsof ik heel langzaam ging praten. We waren in een kamer met allemaal vlekken op de voer, en daar heb ik heel langzaam omheen proberen te lopen. En dan was ik weer in een restaurant, en zag ik grote stopcontacten die een soort van gezichtje leken te hebben”.
 
Is dit kunst? “Ja, het is maatschappijkritisch werk dat je op een speelse manier laat nadenken. Goed dat een kunstenaar dit project heeft geinitieerd, want kunstenaars zijn niet gevangen in het web van de wetenschap. De wetenschap is zo gestructureerd, dat er over het algemeen weinig ruimte is voor creatief experiment. Met deze simulator doorbreek je het taboe, en lok je een gesprek uit. Ik ken mensen uit mijn omgeving die wel eens een psychose hebben ervaren, maar ik wist eigenlijk niet wat het nou precies was. Nu weet ik in een klap wat het is.”
 
Een trip? “Ik kan me voorstellen dat deze ervaring in de buurt zou kunnen komen van een trip die je met middelen als LSD of ketamine ook kan hebben. In Trouw wordt deze ervaring misschien nog wel intenser, omdat het donker is en de ruimte met verschillende kleuren is verlicht. Licht maakt indruk door zo’n bril, ik vond het een sensationele ervan."

The Wearable is een van de programmaonderdelen van Discovery Festival dat vrijdag 27 september plaatsvindt. De avond begint om 21.00 uur en bevat interactieve installaties, live wetenschappelijk onderzoek en experimenten rond het thema “No Order’. The Wearable is tot een uur of 1 beschikbaar in de bovenzaal, Jean Pierre Enfant kan je zien in De Verdieping.