NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Bier in ruil voor pis

Discovery Festival in Trouw

Bier in ruil voor pis

08-09-2013 | 16.21

Op vrijdag 27 september vind Discovery Festival plaats in Trouw en De Verdieping. Dit vooruitstrevende nachtfestival draait om de kick van nieuwe dingen ontdekken. Nieuwe wetenschap, kunst, design en muziek. Transnatural programmeert tijdens het festival voor het eerst een interactieve expositie, die in uitgeklede vorm na het festival nog 9 dagen in Trouw te bezoeken is. Daarnaast draait het festival om live experimenten rond wetenschappelijk onderzoek, performances en een sterke line-up van de jongens van Les Enfants Terribles.
 
Discovery Festival werkt dit jaar vanuit een thema; No Order. Binnen dit thema gaan ze op zoek naar de nieuwe wereld waarin oude waarden op de hak worden genomen, worden getransformeerd of zelfs verbannen. We omarmen de chaos van de toekomst en kijken in hoeverre het vervallen van onze zekerheden nieuwe manieren van denken en handelen teweeg brengen.
Het publiek wordt tijdens Discovery Festival door jonge onderzoekers onderworpen aan live experimenten, waaronder een taalexperiment door Max Planck Institute for Psycholinguistics waarbij bezoekers taal onderzoeken door een niet-bestaande taal aan te leren. Bij DarwinTunes zorgen de bezoekers voor natuurlijke selectie en wordt zo muziek gecreëerd die door niemand is geschreven, maar uit het niets is geëvolueerd. Daarnaast kom je in aanraking met techniek die als zelfvoorzienend eco-systeem functioneert: The computer that never crashes.
 
Transnatural verkent technologie volgens de regels van de natuur en is dit jaar voor het eerst verantwoordelijk voor het kunst en designprogramma tijdens Discovery Festival. De interactieve expositie tijdens Discovery Festival omvat onderandere de Graffitizer, een live art-machine die abstracte tekeningen genereert aan de hand van algoritmen. Bezoekers creëren in een enorme zandbak het speelveld voor de game Mimicry, zodat er een samenspel ontstaat tussen de virtuele en de ‘echte’ wereld. Aan het plafond hangen objecten als de Fiet, een lichtinstallatie dat met natuurlijke bewegingen reageert op de toenadering van bezoekers. Met de Plastap wordt de hoeveelheid urine die het urinoir in gaat gemeten en beloond met dezelfde hoeveelheid bier. Jouw plas zit namelijk vol waardevolle fosfaten die kunnen dienen als basisingredient voor toekomstige kunstmest. Tussen de installaties vinden performances plaats van Denzipfaden, een high fashion object waarbij de gouden ritsen ook samples, faders en geluidseffecten aansturen. De expositie van Discovery Festival is in uitgeklede vorm na het festival nog 9 dagen in Trouw te bezoeken.
 
Het muziekprogramma is samengesteld door Les Enfants Terribles. Op het programma staat een live optreden van Dinky, die onlangs een prachtig album uitbracht op Visionquest, genaamd Dimension D. Oskar Offermann & Edward en Carlos Valdes draaien op deze avond boven in de booth. In De Verdieping wordt je getrakteerd door een dj-set van Jean Pierre Enfant en hebben we het Nederlandse debuut van Dozzy/Beaini, voor velen beter bekend als Donato Dozzy en Morphosis.