NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Alter ego's & hardware

Nuno vs. Tripeo

Alter ego's & hardware

19-09-2013 | 20.15

Aankomende zaterdag staan Nuno Dos Santos, Tripeo en D-Ribeiro in De Verdieping op SWTBOX: de avond van Nuno gericht op pure techno. Tripeo, één van de alter ego's van Darko Esser, en Nuno dos Santos zijn al een aantal jaar goede vrienden en hebben vroeger vaak samen gedraaid. Nuno en Darko haalden laatst oude herinneringen met elkaar op en praatten over hun live-sets, nieuwe projecten en hun alter ego's.

Darko Esser
: Hey Nuno!
Nuno dos Santos: Yooo!
Nuno dos Santos: We kennen elkaar al weer een tijdje. Volgens mij stonden we  8 of 9 jaar geleden voor het eerst samen in de Ekko. Ik was toen resident bij Full Spectrum en toen stonden we samen op de line-up. Nu zijn we zovele jaren verder en heb je twee aliassen. Hoe is je Tripeo alias eigenlijk ontstaan?
Darko Esser: Ik heb er een derde bij haha. Die is nog even geheim, maar Tripeo is een oude bijnaam die ik had toen ik bijna 20 jaar geleden nog in bandjes speelde. Ik speelde destijds gitaar en had de gewoonte om alle versterkers in de oefenruimte aan elkaar te linken voor nog meer herrie. De drummer van één van die bands zei toen een keer: "Jij doet niet mono, niet stereo maar tripeo." Vanaf dat moment werd ik zo genoemd tot de band uit elkaar ging en toen ik op zoek was naar een naam voor een alter ego voor wat tracks die ik niet onder mijn eigen naam wou uitbrengen, schoot dit me ineens weer te binnen. Het paste ook nog eens goed bij de sound haha. Daarna kristalliseerde het idee zich snel uit: First Trip, Second Trip, Vinyl only etc.
Nuno dos Santos: Ik was persoonlijk erg onder de indruk van de Tripeo releases.
Darko Esser: Thanks. Heb jij zelf nooit overwogen een alter ego te gebruiken aangezien je zo breed bent ingesteld als DJ?
Nuno dos Santos: Ja, dat heb ik zeker overwogen... Ik ben de laatste tijd veel techno aan het maken, maar aan de andere kant denk ik ook gewoon "fuck it", dit is wat ik doe: gewoon alles door elkaar heen. Ik ben ook met nieuw project bezig met iemand, hou ik nog even geheim haha. Samen in de studio, alleen hardware en gaan. We hebben nu drie tracks en daar overweeg ik wel een alter ego voor.
Darko Esser: Ik vind het wel wat hebben, dat mensen je moeten leren kennen. In de breedte en er de tijd voor moeten nemen, alles is zo gehaast. Maar het kan ook fijn zijn om een andere identiteit aan te nemen. Iets wat een deel van jezelf is, maar je vergroot het uit of overdrijft het.
Nuno dos Santos: Ja, inderdaad.
Darko Esser: Hoe gaat het met je label Something Happening Somewhere?
Nuno dos Santos: Goed! Heb nu net vanmiddag de release date met Kompakt en artwork doorgestuurd. Heb nu vijf releases klaar staan van Presk, Mayaku, Sigward. De eerste release van Love over Entropy komt 11 november uit. Vind het heel spannend! Hoe zit dat eigenlijk met jouw drie labels (Wolfskuil Records, Balans, Tripeo)? Doe je veel op gevoel? Stel je af en toe releases weer uit?
Darko Esser: Dat komt wel eens voor. Het is een heel gepuzzel, soms moet ik wachten op remixers of ligt er een halve release. Soms gaan dingen ook niet door..
Nuno dos Santos: Hoe bereid je je voor op de Trouw gig? Gebruik je ook hardware?
Darko Esser: Ik ben lekker wispelturig met setups, alle audio komt sowieso uit de laptop. Ik vertrouw MIDI in de studio al niet, dus in een live situatie wil ik me geen zorgen maken over dat soort dingen. Ik heb een setup met een zooi gitaarpedalen, extra mixer en FX unit, maar die heb ik alweer aan de kant gedaan. Nu gebruik ik een laptop, soundcard, APC40 en Kaoss Pad. Daar kan ik al ongelooflijk veel mee doen. Oh, en vier kanalen op een dj mixer. Al mijn trax zijn opgesplitst in individuele parts met een max van 8 per track, allemaal korte loops. Ik moet de trax live weer opnieuw in elkaar zetten en arrangeren. Zo is elke show anders, ik kan ze zo lang en kort maken als ik wil, breaks creëren wanneer ik wil. De volgorde bepaal ik ook meestal pas als ik speel. Het heeft een DJ-achtige benadering, maar dan met loops.
Nuno dos Santos: Ik las iets soortgelijks ook in een interview met Henik Schwarz. Hij kan overal live spelen en heeft letterlijk al z'n tracks en al z'n remixes in Ableton Live staan. Dus hij kan op een groot techno feest live, maar ook in een hele intieme setting.
Darko Esser: Zoiets doe ik ook. Ik zou het liefst 50-60 tracks hebben binnen een jaar en daarmee elke keer een andere liveshow willen doen. Andere volgorde, andere dynamiek. Zo stond ik dit weekend op een klassiek muziekfestival met een violist en heb daar kickloze versies gespeeld van tunes. Klonk eigenlijk best wel als credible electronica haha! Maar dat kan dus kennelijk ook live. Ik wil eigenlijk gewoon improviseren op een manier zoals ik dat als DJ ook doe. Hoe ga jij het live aanpakken?
Nuno dos Santos: Het wordt m'n tweede keer in een livesetting, één keer eerder met Patrice (Bäumel) gedaan als 360 live in het begin van Trouw. Nu alleen met Arnout Hulskamp op de visuals.
Darko Esser: En hoe ziet het er technisch uit?
Nuno dos Santos: Ableton, Maschine en MFB. En die kicks en hats, claps zijn echt dik daaruit! De rest zijn gestripte tracks en remixes van mezelf plus 1 of 2 remixes die ik heb gedaan met TJ Kong.
Darko Esser: Dus als ik het goed begrijp, arrangeer jij de drumpatronen over de melodielijnen in je liveshow? En de drums komen uit Maschine en de MFB?
Nuno dos Santos: Ja inderdaad, dan blijf ik ook heel flexibel met breaks enzo. Maar geen idee of dat goed gaat werken haha.
Darko Esser: Spannend, zeker opnemen!
Nuno dos Santos: Sowieso! Stond je trouwens al een keer eerder in De Verdieping? Ik vind het een hele bijzondere plek, heel ander gevoel dan boven.
Darko Esser: Ja, de eerste keer Tripeo (DJ-set) was ook beneden. Ik vind beneden heel cool, lekker rauw en geschifter. Boven is ook te gek, maar meer house. Beneden ademt echt techno.
Nuno dos Santos: Wat vind je trouwens van D-Ribeiro?
Darko Esser: Supertalent! Echt geweldige DJ en als producer lekker eigenwijs, gaan we denk ik nog veel van horen! Ga vroeg komen om hem te kunnen horen.
Nuno dos Santos: Cool, ik heb er zin in zaterdag! Goed je weer te spreken koning.
Darko Esser:
Ik ook! Altijd fijn om even bij te beppen met jou. Tot zaterdag!