NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Stedelijk at Trouw

Start van het Nachtmuseum

Stedelijk at Trouw

14-08-2013 | 12.12

Met heel veel trots presenteren we onze samenwerking met Het Stedelijk Museum: Contemporary Art Club, een tentoonstellings- en performance programma waarin we hedendaagse kunst op een vernieuwende manier presenteren, namelijk in de avond en nacht. De drie tentoonstellingen van Stedelijk at Trouw zijn onderdeel van ons nieuwe Nachtmuseum.

Voor de tentoonstellingen van Contemporary Art Club zijn film- en videowerken geselecteerd door Het Stedelijk Museum waarbij de soundtrack, geïnspireerd op pop- en dancemuziek, bepalend is voor het werk. Iedere editie heeft een eigen thema, dat gerelateerd is aan de werken die worden tentoongesteld. Te zien zijn werken van internationaal bekende kunstenaars als Tracey Emin, Cheryl Donegan en Sarah Morris, maar ook van opkomende kunstenaars als Jeremy Shaw en Dan Walwin.
 
Er zullen drie verschillende tentoonstellingen te zien zijn het komend half jaar. De tweede editie van Contemporary Art Club vindt plaats van 31 oktober t/m 9 november en de derde editie van 28 november t/m 7 december 2013.

Programma eerste editie:
 
Contemporary Art Club: MOTION
5 t/m 15 september 2013
 
De eerste editie van Contemporary Art Club staat in het teken van beweging. Aan de hand van verschillende videokunstwerken wordt de relatie tussen identiteit en dans onderzocht, met aandacht voor bedoelde en onbedoelde verleiding. Hierin is de invloed van zowel de club- als de beeldcultuur sinds de jaren ’70 duidelijk zichtbaar. Tijdens de openingsavond op 5 september is er een lezing van dansexpert Tim Lawrence en zijn er performances van het muziektrio Mike Koldin, kunstenaar Jimmy Robert en het Nederlands Dans Theater (NDT). De avond wordt afgelsoten met een live performance van Emptyset (raster-noton). Emptyset is een samenwerking van James Ginzburg en Paul Purgas uit Bristol. Met innemende, experimentele klanken onderzoeken zij de relaties tussen noise en muziek, ruimte en geluid, analoge media en architectuur.
 
Tijdens de eerste editie is het werk Why I never became a dancer (1995) van Tracey Emin uit de collectie van het Stedelijk Museum te zien. In het werk vertelt Emin over haar traumatische herinneringen. Dit doet ze met home-video achtige beelden van haar geboortestad en een zeer persoonlijke voice-over. De kunstenares sluit de video af met een bevrijdende en ontroerende dans die goed tot zijn recht komt in onze clubomgeving.
 
In het tweede werk Head (1993) van Cheryl Donegan is de invloed van de videoclip op de performance kunst te zien. Het werk gaat over sensualiteit, extravagant exhibitionisme en aansprekende kleuren. Donegan speelt met haar potentiële seksualiteit door onder begeleiding van opzwepende muziek melk in haar mond te nemen, terug te spugen en aan het pak te likken.
 
In Variation FQ (2012) van Jeremy Shaw staan de vloeiende bewegingen van de Amerikaanse transgender Vogue danseres Leiomy Prodigy centraal. Vogue is een in de jaren ’80 ontstane, sterk gestileerde housedans die geïnspireerd is op de modellenposes uit het modeblad Vogue. Jeremy Shaw componeerde zelf de geluidstrack van het werk, in de tentoonstelling gedraaid op 16mm. Variation FQ onderzoekt de evoluties van subcultuur en gender binnen dans.
 
Het vierde werk is Vocabulary (2011) een dans performance van Jimmy Robert. In het werk draagt de kunstenaar oordopjes en danst hij op techno-muziek. Hij catalogiseert een groep bewegingen die hij eerder in dansclubs observeerde en nu imiteert.
 
Opening: 5 september, 20.30 uur
Toegang openingsavond: vvk & deur €10, Trouwe Honden en studenten € 5

Contemporary Art Club is tijdens de duur van elke editie gratis te bezichtigen tussen 17.30 en 2.00 uur.