NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

De lokale discotheek als ontsnappingsmogelijkheid

Theatervoorstelling Technokrets op de Nacht Bazaar

De lokale discotheek als ontsnappingsmogelijkheid

27-08-2013 | 18.05

Jonge Nederlandse podiumkunstenaars die de moeite nemen om een heus manifest met uitgangspunten en idealen op te stellen? Moeremans & Sons, een groep jonge theatermakers die onlangs afstudeerden aan de Artez Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, doen het gewoon. Onder het motto plug & play wil het collectief zich ontworstelen aan het beknellende keurslijf waarin theaterconventies makers kunnen dwingen. "Flexibiliteit is voor ons een codewoord en ‘verboden toegang voor onbevoegden’ is ons podium”, stelt het manifest, dat zo bol staat van de do-it-yourself-mentaliteit dat je je even in de jaren ’80 waant. 
 
Gelukkig leveren de idealen en ideeën van het plug & play-principe ook gewoon goede voorstellingen op. Technokrets bijvoorbeeld, de voorstelling die Moeremans&Sons-lid Eva Meijering maakte met Michael Bloos. Het is een mooi verteld verhaal over de destructieve vriendschap van twee tieners in een saaie stad met maar een ontsnappingsmogelijkheid: de lokale discotheek. Meijering&Bloos nemen je als de puberende boezemvrienden Big en Beer mee op een joyride waarvan je als toeschouwer meteen weet dat die in een botsing zal eindigen. Onderweg naar het onvermijdelijke einde laat het duo weinig heel van hun omgeving. De buschauffeur, de snackbareigenaar, de andere discotheekbezoekers: iedereen moet en gaat kapot. En zo ademt ook deze voorstelling, in het schelle licht van een uit TL-balken opgetrokken decor en met al haar nihilisme, onmiskenbaar de geest van de jaren ’80. “Ohohoooo, tainted love”, karaoke’t Beer tegen het einde van de voorstelling. Het vat Technokrets mooi samen.
 
De eindregie van Technokrets komt van Sarah Ringoet en is gebaseerd op het toneelstuk Disco Pigs van Enda Walsh. Meijering & Bloos spelen het op 30 augustus 2 voorstellingen om 19.30 en 21.00 uur tijdens de Nacht Bazaar voor een kleine bijdrage van €4,00 in de clubzaal.

Eerste voorstelling: 19.30 uur – 20.15 uur
Tweede voorstelling: 21.00 uur – 21.45 uur

Vol = vol

Tekst: Joost de Kleine