NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

3 jaar Imprint in Trouw

3 jaar Imprint in Trouw

23-08-2013 | 10.18

Onze resident van de maand Sandrien behoeft geen introductie. Met haar eigen maandelijkse clubnacht Imprint heeft ze een grote schare fans om zich heen verzameld. Op 28 augustus is het exact drie jaar geleden dat Imprint voor het eerst werd georganiseerd in Trouw. Tijd voor een terugblik.
 
Als er iets is wat je Sandrien zou kunnen ‘aanwrijven’, is het haar enorme bescheidenheid. ‘Kom op, meid!’, denk je dan als je haar spreekt. ‘Je mag er wezen, laat je horen!”. Dat doet ze natuurlijk wel, maar liever niet met al te veel woorden. Haar muziek spreekt voor zich en met Imprint heeft ze haar betekenis voor de Nederlandse dancescene alleen nog maar onderstreept. Solide, intens, intelligent, eigenzinnig, en vooral trouw aan Trouw en haar fans, that’s our girl! Sinds ze in 2010 haar eigen clubnacht kreeg, heeft techno in Trouw een extra dimensie gekregen. De lijst van gasten die ze naar Amsterdam heeft weten te halen, is indrukwekkend. Function, Marcel Fengler, Marcel Dettmann, Ben Klock, Peter van Hoesen, Jonas Kopp, Surgeon, Xhin… ze hebben allemaal ná haar gedraaid. Want dat Sandrien opent, is vaste prik. Niet als een ‘klassieke opwarmer’, maar trefzeker haar eigen verhaal vertellend met tracks waar ze honderd procent achter staat, wars van hypes en trends. Wie het geluk heeft na haar te draaien – want zo mag je het best noemen - krijgt publiek voor zich dat in de stemming is, met gespitste oren en op een ‘musical high’. Dat is haar grote verdienste en talent. 
 
Uil
Volg je Sandrien op de voet, dan weet je dat ze de laatste jaren vleugels heeft gekregen. Imprint heeft een dijk van een reputatie in binnen- en buitenland, en is een ‘kwaliteitsmerk’ geworden dat garant staat voor techno-nachten van een uitzonderlijk niveau. Maar voor die kwaliteit tekent niet alleen Sandrien. Er is nog een vrouw zonder wiens bijdrage Imprint niet Imprint zou zijn: VJ Heleen Blanken. Zij heeft Sandriens muziek letterlijk vleugels gegeven met visuals van het wezen dat iedere Imprint-regular op z’n netvlies heeft: de rondvliegende uil.
 
We zitten met Sandrien en Heleen in het restaurant van Trouw om drie jaar Imprint nog eens de revue te laten passeren.
Sandrien: “Ik weet nog dat ik Trouw voor ’t eerst zag. ‘Vette plek’, dacht ik. Die hoge plafonds, dat rauwe, het Funktion One-soundsystem. De ruimte is gewoon gemáákt voor techno. Er was nog een gat in de programmering en ik heb zelf gevraagd of ik dat mocht opvullen. Meteen vanaf het begin al elke maand.”
Heleen: “Ik kwam er pas na de derde editie bij. Ik was net afgestudeerd aan de Rietveld Academie en nog bezig me als zelfstandig kunstenaar te vestigen. Het contact verliep via Daniel Liddiard van de BAF-feesten. Sandrien en ik hadden meteen een klik. Onze ideeën over muziek klopten. Mijn beeldverhalen haken in op dat donkere, dat organische, dat mysterieuze in techno. Het paste.”
Sandrien: “Ik zag tijdens het draaien voor het eerst dat iedereen opeens naar boven stond te kijken. Heleens visuals zijn echt een toevoeging. Beeld en geluid versterken elkaar. Alle zintuigen gaan open. Ik ben haar werk steeds meer gaan bewonderen.”
Heleen: “Dat kan ik ook zeggen over Sandriens werk. Die bewondering is echt wederzijds. Zij heeft al zoveel gehoord vergeleken met mij. Ik kom eigenlijk net kijken. We zijn elkaar steeds meer gaan begrijpen en vertrouwen, bevriend geraakt ook. Ik hoef niet altijd van tevoren met haar samen te zitten om te weten welke beelden ik tijdens Imprint wil laten zien. Ik schiet al mijn materiaal zelf en dan is die artistieke vrijheid belangrijk. We voelen elkaar gelukkig heel goed aan.”
Sandrien: “Omdat we als vrienden samenwerken, voelt het niet aan als werk. Imprint is van ons samen. Daarom is het fijn als Heleen naast me staat in de booth. En als ik dan klaar ben met m’n set, vind ik het heerlijk om lekker te luisteren naar onze gasten. Wie we ook uitnodigen, ze komen graag naar Trouw. Het voelt bijna familiair. Je eet en drinkt van tevoren samen in de club en langzaam leef je dan naar de nacht toe. Elke editie staat op zich en is uniek door dat samenspel tussen ons en de andere artiesten.”
Heleen: “Dat we dit als twee vrouwen hebben neergezet, is in dit wereldje vrij uniek. Door Imprint is mijn passie voor techno alleen maar toegenomen. Ik ben echt anders gaan luisteren. Weet je nog dat Function z’n nieuwe album kwam testen? Dat was echt te gek! Een high-light!”
Sandrien: “Daarom wilde ik hem er op 31 augustus graag bij hebben. Incubation is zo’n fantastische plaat. Ik ben trouwens heel blij met die 24-uurs vergunning. Omdat we langer door mogen, sluit ik Imprint tegenwoordig af. Leuk om dat laatste uur nog even vol gas te geven.”
Heleen: “Ik probeer helemaal tot het einde te blijven. Maar de vermoeidheid kan soms echt toeslaan. We zijn tijdens een Imprint-weekend wel eens even in het kantoortje naast de zaal gaan liggen. ‘t Was daar lekker koel en rustig. Gewoon een powernap gedaan op de grond.”
 
Tijd om dit interview af te sluiten. Op de vraag of Sandrien zichzelf als een voorvechter ziet voor andere vrouwen met aspiraties om te draaien, antwoordt ze dat ze liever een voorbeeld is. Wie net als zij die liefde voor de muziek voelt en bereid is er energie in te stoppen, moet er vooral voor gáán. Zo is het voor haar per slot van rekening ook begonnen. En zo is Imprint uiteindelijk van de grond getild. Gewoon door twee vrouwen die van hun droom werkelijkheid hebben gemaakt. En op de allerlaatste vraag of Imprint dan wellicht toch nog een exportproduct wordt als Trouw straks niet meer bestaat, antwoorden beiden vrijwel tegelijkertijd en met een diepe zucht: “Mogen we dat moment alsjeblieft nog even uitstellen?”
 
Tekst: Bonita van Lier
Photography by Ramona Deckers