NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Whiskey, cocaine en sex

EYE at Trouw

Whiskey, cocaine en sex

15-07-2013 | 19.21

Gemaakt op de helft van Federico Fellini’s carriére, de surrealistische korte film Toby Dammit representeert het beste van zijn flamboyante cineastische krachten. Voor de eerste editie van EYE at Trouw wilde Ronald Simons, de programmeur van EYE, graag deze film exposeren. Met Toby Dammit introduceren we één van Fellini’s meest extreme karakters: een excentrieke, gewende acteur die op het punt staat om een inzinking te krijgen.

De acteur, gespeeld door Terence Stamp met ’n intense perfectie, reist voor een filmshoot naar Italië, maar is eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in alcohol en de Ferrari die hem beloofd is. Toby Dammit eindigt met een gruwelijk lange sequence waarin Toby als een waanzinnige rijdt om uit zijn situatie te ontsnappen. Fellini maakte met deze film een satire van de weelde. Er gaat nog steeds een gerucht de ronde dat Toby Dammit gemaakt was terwijl Fellini geregeld LSD nam. Toen Terence Stamp Fellini om aanwijzen vroeg, zei hij:

"Whiskey, cocaina, sex—but really it’s not like a party, more like a H’Orgy, whiskey, cocaina, fucking a big black man, a women, and in the morning someone take you to the airport and put some LSD in your mouth and now you are here…."

Van 30 juni tot en met 22 september presenteert EYE een grote expositie over Fellini, één van de grootste en meest invloedrijke meester van de naoorlogse Italiaanse cinema. ‘Fellini – The Exhibition’ ontrafelt het universum van de filmmaker en boort de bronnen van zijn rijke verbeelding aan. Met EYE at Trouw laten we de meest visueel intense scènes van Fellini zien en wordt gepresenteerd in de Verdieping met een exclusieve compilatie van de mooiste, engste en oogverblindende delen van Fellini's carrière.