NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

DVS1 in drie tracks

DVS1 in drie tracks

10-06-2013 | 19.34

Het zijn drukke tijden voor Zak Khutoretsky aka DVS1. De man uit Minneapolis stond eind mei in Detroit op Movement en volgend weekend draait hij voordat hij naar Trouw komt eerst in Barcelona met z’n label partner Ben Klock om vervolgens weer door te gaan naar de Berghain. Het is allemaal snel gegaan voor Zak, die in de beginjaren van vorig decennia nog in de schulden zat wegens het faillisement van z'n mislukte club en nu sinds vier jaar de internationale top beklimt met zijn producties. Genoeg reden voor mij om m'n drie favoriete tracks van deze DJ/producer uit Minneapolis uit te lichten die zijn bewogen carriere (tot nu toe) hebben gevormd.
 
Achter mijn eerste keuze, 'Running', zit een mooi verhaal. Na jarenlang in Minneapolis te hebben gedraaid en de lokale scene te hebben ondersteund, kwam Zak in 2009 terecht bij Klockworks. Toevallig moesten Zak en Ben Klock op een zekere dag in dat jaar allebei optreden in Minneapolis. Zonder het te weten, ging ze beiden vóór en na hun gigs naar elkaar kijken. Ben zag Zak voor het eerst in jaren een live-set doen en was zo onder de indruk dat hij aan hem vroeg of hij 'n paar tracks van hem kon horen. Zak had eigenlijk geen full-length tracks klaarliggen, maar isoleerde snel een paar stukken uit zijn live-set. Zo kwam al snel de track 'Running' bovendrijven. De andere tracks op z'n eerste Klockworks EP heten 'Searching' en 'Floating' (je ziet waarschijnlijk al een patroon in de track names ontstaan). De lijn van het label is in ieder geval met de guest releases van DVS1, Trevino en ROD heel duidelijk: straight-forward no nonsense techno in zijn puurste vorm.

'Pressure': één van de twee tracks die op de debut EP staan van DVS1 op het Transmat label van Derrick May. Voor mij een ijzersterke track mede door de tikkende hi-hats, de warme synths en de zware bass die alles als een geheel bij elkaar brengen. De gehele ‘Love For Pressure’ EP is eigenlijk een voorbeeld van hoe mooi simpelheid kan zijn. Bij beide nummers (luister hier naar de andere track van de EP, 'Polyphonic Love': zeker de moeite waard) bouwt Zak snel de spanning in de track snel op en voel ik altijd 'n soort van tweestrijd: aan de ene kant een duistere, gespannen sensatie en aan de andere kant een melodie die fijn aanvoelt. Anyways, I love it.

Ironisch genoeg heet mijn derde keuze 'Evolve' en ik denk dat dat ook wel een reden heeft. Na Transmat en Klockworks is dit namelijk één van de eerste tracks die Zak heeft gereleased op zijn eigen label HUSH. Met Evolve laat DVS1 zien dat hij zichzelf als artiest blijft vernieuwen, zijn sound nog steeds aan het fine-tunen is en dat het einde hiervan nog lang niet in zicht is. Het luistert allemaal nét iets anders; dit waarschijnlijk door de verlate basslijn die het nummer vooruittrekt. Maar anders op een hele goede manier, een rauwe manier... Mijn favoriete track van DVS1.
 
Op zaterdag 15 juni draait DVS1 all night long met zijn beste vriend Daniel Cortez aka DJ Ghetto als support-act. Het is natuurlijk overbodig om te zeggen dat je hierbij moet zijn als jouw hart ook maar ‘n beetje techno bloedt. In De Verdieping staat ook nog eens Black Magic met Patrice Bäumel en Shackleton, die naar mijn mening meer aandacht verdient dan hij nu krijgt. Zoals DJ Shadow ooit over hem zei: “This guy is just too future!” I rest my case.

Tekst: Frans Bootsman