NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Concrete's infectious groove

Concrete's infectious groove

29-06-2013 | 13.51

Zondag is de Parijse organisatie Concrete te gast in de Trouw. Een unieke gebeurtenis, niet alleen omdat Concrete de comeback van de Parijse undergroundscene heeft gekickstart, maar ook omdat het niet vaak voorkomt dat je de Franse minimalsound op de Wibautstraat hoort. Dit geluid heeft zijn weg naar Amsterdam, sinds een lange tijd, weer gevonden. 
 
Je zou zeker kunnen stellen dat deze muziek misschien wel geschikter is om te draaien dan om naar te luisteren. Er veranderd relatief weinig binnen de muziek, waardoor het eigenlijk om één geheel gaat en niet om een fragment. Het mooie aan deze muziek: zodra je er eenmaal in zit, kom je er ook moeilijk uit. Zie het als een infectious groove, een constante lijn die niet wordt onderbroken door drukte. Het gaat meer om jezelf kwijtraken in een gevoel dan om het actief luisteren naar de veranderingen in de muziek.
 
Ark, Cabanne Ben Vedren en San Proper vallen duidelijk in dit straatje. In grote lijnen zijn ze zelfs te verbinden met bekendere artiesten als Ricardo Villalobos, Zip en Raresh, die volgens ons allemaal aan een bepaalde soort minimalistische muziek verbonden zijn. Er zijn natuurlijk veel verschillende stromingen, en deze variant wordt gekenmerkt door een diep basgeluid, afgekapte percussie elementen en opvallend lange sets.
 
Ark en Cabanne zijn beiden afkomstig uit Frankrijk en hebben een grote invloed gehad binnen de opbouw van de Parijse elektronische undergroundscene. Al vanaf begin jaren 90 is Ark, samen met Pepe Bradock via de beruchte Katapultfeesten tot de hedendaagse zondags-scene die rondom Concrete is ontstaan, alom aanwezig geweest. Cabanne, van oorsprong een geschoolde jazzgitarist, draait ook al sinds de jaren '90 mee in deze scene. Ook was hij onderdeel van het live project Narod Niki. Een release op Perlon uit 2001, genaamd Copacabannark resulteerde in het gelijknamige duo, die sindsdien moeilijk afscheidbaar zijn, ondanks dat hun geluid behoorlijk verschilt. Cabanne produceert wat kaler en vrij minimalistisch en Ark speelt vaak met opvallende en organische samples.
 
Het wordt de tweede keer dat Trouw meer dan 24 uur open is, wat garant staat voor een unieke sfeer. We raden je aan om langs te komen, met dit diverse programma zit er ongetwijfeld wat tussen wat je aanspreekt.

Text: Max van Bremen en Ruben Leter