NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

COLORS: in drie jaar de hype voorbij

COLORS: in drie jaar de hype voorbij

05-06-2013 | 20.40

De mannen achter de succesvolle club-avond vol house, UK Bass, hiphop en R&B in Trouw blikken terug en kijken vooruit. “Zolang we zelf veel energie van onze avonden krijgen, gaan we zeker door.” 
 
“COLORS is een team effort”, vertelt Lukas Nieuwenhuijsen in de rokersruimte van Trouw, enkele uren voordat hun succesvolle avond vol house, UK Bass, hiphop en R&B van start gaat. “Iedereen heeft zijn eigen taak: Yuri Cinnaman is natuurlijk het gezicht en de vaste deejay, Volcmar Lammers doet de boekingen en ik doe de PR. Maar de avonden verzinnen, dat doen we echt samen.”
 
Samen leuke dansavonden bedenken, dat gaat het trio prima af. In het driejarige bestaan van de clubavond sierde een waslijst aan geweldige namen de affiches van COLORS. Een kleine greep: Roska, Untold, Jackmaster, Joy Orbison, Bok Bok, L-Vis1990, Girl Unit, Deadboy, Kode9. Zo gaat de lijst nog een tijdje verder. In drie jaar presenteerde COLORS bijna zeventig (!) verschillende acts uit binnen- en buitenland. Dat ze daarmee een jong, divers en enthousiast publiek wisten te bereiken, zorgde voor een serie erg leuke feestjes, een ijzersterke reputatie en, vooral de eerste twee jaar, voor een fikse hype.
 
Lukas: “Toen we met zijn drieën voor het eerst gingen zitten, hadden we meteen duidelijk dat we een energieke, dansbare, sexy, misschien zelfs vrouwelijke dansavond voor ogen hadden. Donkere, experimentele of harde dubstep-avonden waren er al genoeg.”
Yuri: “Dat funky UK-geluid was toen nog vrij onbekend. We bouwden samen met artiesten die we neerzetten aan een nieuw genre. Een nieuwe stijl, die je inmiddels trouwens op veel feestjes hoort. Omdat we de beste deejays vaker terugvroegen, zijn die ook bij COLORS gaan horen: Jackmaster en Oneman bijvoorbeeld. Die blijven we ook in de toekomst een podium bieden. Het gaat ons er niet meer om zoveel mogelijk nieuwe namen te brengen. Goede deejays programmeren: dat is belangrijk.”
Lukas: “Deejays die divers durven zijn, niet bang zijn om risico's te nemen, maar er soms ook gewoon een R&B- of hiphop-hit ingooien. De meeste mensen willen uiteindelijk gewoon een goede avond hebben. Het hoeft niet allemaal zo verantwoord te zijn. Als het maar tof is. Wij trekken niet echt een puristisch publiek, mensen die een verhaal willen horen met een kop en een staart, dat is niet wat wij doen. COLORS is diverser, energieker ook. Twee avonden voldeden helemaal aan ons ideaalplaatje: de avond met Jackmaster en Joy Orbison, die allebei voor de eerste keer in Nederland draaiden, waarbij Girl Unit als surprise act kwam. Die kwam op een ander feestje optreden, maar wilde heel graag ook bij ons langs te komen. Het werd een legendarische avond. Maar ook de laatste keer dat Yuri solo draaide en we vroeg in de avond al uitverkocht waren. Om twaalf uur stonden er wel honderd knappe meisjes bij de deejay-boot. Toen hadden we alle drie zoiets van: dat sexy en vrouwelijke, dat is wel gelukt!”
 
COLORS en Trouw horen bij elkaar. Het feestje begon in De Verdieping, de tweede avond was al in de bovenzaal. De heren blijken niet van plan om elders onderdak te zoeken voor hun avonden. Lukas en Yuri steken hun liefde voor “de beste club van Amsterdam en eigenlijk gewoon van Nederland” niet onder stoelen of banken.
Lukas: “Olaf Boswijk is iemand met langetermijnvisie. We hoefden niet meteen te scoren, maar kregen de tijd om te groeien. Hij geloofde in COLORS en gaf ons het vertrouwen. En bij ons ging het allemaal vrij snel. Er zitten natuurlijk ook avonden tussen dat het net niet werkt allemaal, qua sfeer, qua muziek, of dat de opkomst minder is. Dan denk je wel: misschien is het nu wel over. De hype om COLORS is minder inmiddels, dat is helemaal niet erg. We blijven hier een goed publiek trekken met feestjes zoals wij die graag zien. En we krijgen zelf nog steeds veel energie van onze avonden. Zolang dat zo blijft, gaan we zeker door.”
Yuri: “COLORS is echt een Amsterdams feestje. We hebben het geprobeerd in De Helling, in Utrecht, maar het is toch lastig om je eigen publiek te vinden in een andere stad. We hebben er wel leuke avonden gehad hoor, maar de energie in de zaal was niet hetzelfde. En je miste de sfeer van Trouw, van het gebouw.”
Lukas: “Het was leuk, maar eigenlijk teveel. Eerst wilden we allemaal groeien, steeds meer ondernemen met COLORS. Maar ik heb gewoon een baan, Volcmar is druk met zijn boekingen, Yuri moet steeds vaker op andere plekken draaien: dat leverde wrijving op. Nu doen we minder. Twee zomerfestivals, Appelsap en Lockdown, en onze club-avonden in Trouw. De setting is hier perfect: we hoeven geen security te regelen, niet met dixies te slepen of lockers neer te zetten. We hoeven ons alleen te richten op de muziek.”
 
Als je in drie jaar tijd alle grote namen uit een scene gepresenteerd hebt, lijkt er weinig te wensen over te blijven. “We hebben inmiddels iedereen wel gehad”, wordt er gegniffeld. Daarbij is het UK Bass geluid steeds diffuser geworden, en neigt het steeds vaker naar straight forward house of techno. Waar willen de mannen van COLORS naar toe in het komende jaar?
Lukas: “Ik zou Joy Orbinson graag nog een keer terugbrengen. Hij stond op onze eerste twee avonden, maar is nu moeilijker te boeken. Er zijn steeds meer partijen die zich ermee gaan bemoeien: managers, booking agents, grote Nederlandse agentschappen. Dat maakt het lastiger. Joy Orbinson wil minder met UK Bass geassocieerd worden, dus wil zijn management liever niet dat hij op COLORS komt draaien. Onze reputatie als UK Bass avond speelt ons dan parten. Terwijl de twee avonden die we met hem deden gewoon te gek waren.”
Yuri: “Ik wil de focus van COLORS ook verleggen. Niet meer op de UK-scene, maar op muziek die wij gewoon goed vinden. Ik vind het leuk om met bevriende deejays te draaien. Dat geeft ook een bijzondere sfeer en energie achter de draaitafels. In september komt Steffi bijvoorbeeld. Ik ken haar al lang, we maakten wel eens muziek samen, en ik wilde graag een avond met haar doen. Waarom zou dat niet op COLORS zijn?”
Lukas: “Het is inderdaad leuk om uit een andere hoek te putten. Maar we willen onze kopstukken ook meer de ruimte geven. Jackmaster, Oneman, Benji-B: laat ze maar eens een hele avond doen. En het is wel weer tijd voor een grimey Night Slugs-avond. Drie jaar geleden was dat hét label waar iedereen het over had. Nu staan ze minder in de spotlights, maar ze zijn trouw gebleven aan hun eigen geluid en blijven toffe platen uitbrengen. Een goede reden om L-Vis1990 en Bok Bok een avond achter de draaitafels te zetten.”
Yuri: “Ik zou het ook te gek vinden om een R&B-act als Jeremih of The-Dream te boeken op COLORS. Daar zijn we allemaal enorme fans van.”
Lukas: “Of een avond met Malvin Wix. Dat is toch een van de Amsterdamse grondleggers, die begon met het brede, open minded draaien van house, hiphop, pophits en clubbangers.  Zoals je dat ook op COLORS hoort.”
 
Vrijdag 7 juni viert COLORS haar driejarige bestaan in Trouw Amsterdam. Naast Cinnaman draait dubstep-grondlegger DJ Skream een heuse house- en discoset en staat de Haagse up-and-comer 751 achter de draaitafels. Op Appelsap, 10 augustus in het Oosterpark, presenteert COLORS onder meer footwork-toppers DJ Rashad en DJ Spinn, Canadese house-belofte Iron Galaxy en de Britse über-deejay Benji B. De zomer wordt afgesloten op zondag 1 september, als de tweede editie van het Lockdown Festival plaatsvindt op het NDSM-werf. COLORS heeft er een eigen tent, met onder meer 2-step-legende DJ EZ, de in bloedvorm verkerende houseveteraan Gerd en een speciale 808-liveset van Addison Groove. Reden te meer om de heren 7 juni te gaan feliciteren in Trouw. Dat hebben ze na drie mooie jaren zeker verdiend.
 
Tekst: Joost de Kleine