NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Typisch Dimitri

Typisch Dimitri

26-05-2013 | 14.46

Als je, zoals Dimitri, aan de wieg van de Nederlandse housemuziek hebt gestaan, krijg je relaties in de dancescene die ‘long way back’ gaan. Veel van zijn vriendschappen zijn begonnen in de RoXY tijdens de legendarische Hi-Tech Soul Movement (HTSM)-nachten.
 
De bekende houseproducer Georgio Schultz kent Dimitri al zo’n twintig jaar. Er zijn weinig mensen met wie hij in muzikaal opzicht zo goed door één deur kan. “Ik weet nog precies hoe onze eerste ontmoeting verliep. Het moet 1993 zijn geweest. Ik was 19 en eigenlijk te jong voor RoXY, maar de muziek die er gedraaid werd, fascineerde me enorm. Ik had al wat werk van Dimitri gehoord en het leek me te gek om hem zover te krijgen naar mijn zelf geproduceerde nummers te luisteren. Dus wachtte ik hem op een donderdagavond op voor de ingang, met een DAT (Digital Audio Tape) in m’n hand. Dimitri kwam aanrijden in een taxi. Ik maakte de deur open en mocht meteen z’n loodzware platenkoffer mee naar binnen dragen. Ik weet niet of je je nog die hoge trap kunt herinneren, maar het viel dus niet mee om die koffer naar boven te sjouwen. Ik was natuurlijk ook zenuwachtig. Maar één ding was al gelukt: ik was binnen in de RoXY!”
 
Emo
Dimitri was zo aardig om even naar Georgio’s tape te luisteren, maar die liep op een gegeven moment helaas vast. “Hij durfde het natuurlijk niet aan mijn tape die nacht te gebruiken. Z’n set klonk trouwens puntgaaf door de akoestiek van de zaal, weet ik nog. Het geluid leek van alle kanten te komen. Uiteindelijk raakte Dimitri toch geïnteresseerd in mijn muziek en later is hij die ook echt gaan draaien. Zo is de band tussen ons ontstaan. We zaten helemaal op dezelfde golflengte.”
Wat Dimitri volgens Georgio zo bijzonder maakt, is zijn emotionele benadering van muziek. “Als we in de studio aan het werk zijn, weet hij precies hoe hij het geluid wil hebben. Maar hij gebruikt daarvoor, in tegenstelling tot andere dj’s, geen vakjargon. Dan zegt hij dingen als ‘dat mag wel wat speelser’ of ‘het kan wel wat vrouwelijker’. Alles gaat bij hem op gevoel en dat hoor je terug in zijn werk. Hij is erg goed in het scheppen van een bepaalde sfeer. Toen Dimitri en ik ‘You F.O.’ net af hadden, wilde Carl Craig het nummer meteen hebben voor zijn label Planet E. Er zat namelijk een bepaald gevoel in dat ‘m erg aansprak. Dat was nou precies de hand van Dimitri.”
 
Gekste plekken
Jan Nagtegaal, ooit eigenaar van Fabulous Productions dat grote feesten in Amsterdam en Rotterdam organiseerde, kwam voor het eerst in RoXY in 1988, de roemruchte ‘Summer of Love’. “Lange rijen voor de deur en dan maar afwachten of je binnenkwam. De HTSM-nachten waar Dimitri in 1992 mee begon, waren voor mij vaste prik. Vanaf dat moment kwamen we elkaar op de gekste plekken tegen. Dan hoorde je via via dat hij ‘in een zwembad in Parijs’ draaide. Wij ‘hop’ in de auto en rijden maar, tot we hem gevonden hadden. Bleek het natuurlijk een fantastisch feest te zijn. En dan India. In 1995 reed ik op een scooter ergens in Goa. Komt er een tegenligger op een scooter aan, en wie zie ik? Dimitri! Wij meteen plannen smeden voor een feest. Z’n moeder, die toch langs zou komen, heeft toen nog vanuit Nederland die loodzware platenkoffer van ‘m meegesjouwd. Voor niets uiteindelijk, want er was in de wijde omtrek geen platenspeler te vinden, haha. Maar ’t idee was goed. Typisch Dimitri!”
 
Tekst: Bonita van Lier