NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Raapstelenstamppotje voor Dimitri

Raapstelenstamppotje voor Dimitri

10-05-2013 | 13.57

Al nagenietend van de hartverwarmende benefietnacht voor Dimitri, onze Resident van de Maand, dwalen mijn gedachten af naar ons interview van ruim een jaar geleden.
 
In aanloop naar zijn allnighter in Trouw op 30 maart 2012, belde ik Dimitri op om het vooral over zijn eetgewoontes te hebben. Want zes uur achter elkaar draaien zonder natuurlijke energiereserves, leek mij geen sinecure. Onze veteraan bleek er een gezonde traditie op na te houden: lichte stamppotjes. En sinds hij tijdens een sabbatical hulpboer was geweest op de Noorderhoeve in Schoorl, nam hij alleen nog maar genoegen met verse groenten van het land. Want, zoals hij het zelf verwoordde: “De unieke smaak van zelfverbouwde groenten vind je in geen enkele supermarkt terug.” Het werd een vrolijk gesprek over welke groentesoorten zich nou eigenlijk het beste lenen voor stamppot, met als belangrijkste conclusie dat bij elk seizoen wel een stamppotje past.
  
Mij lijkt het fantastisch als Dimitri straks, wanneer hij heeft leren lopen met zijn prothese, weer kan wandelen langs de akkers en z’n groenten voor het uitkiezen heeft, verlost van die zouteloze kost die je in ziekenhuizen en revalidatiecentra voorgeschoteld krijgt. In gedachten zie ik hem al z’n eigen raapstelen plukken. En dus is dit recept speciaal voor hem, een stamppotje dat past bij een zonnig jaargetijde. Maak het na en luister tijdens het oppeuzelen naar zijn track The Kick Off (Planet E Communications - 2010).    
 
Raapstelenstamppotje
 
Nodig voor 4 personen
4 bosjes raapstelen
3 bosuitjes
150 gr biologisch katenspek
1 kilo kruimige aardappelen
150 ml volle melk
25 gr roomboter
1 teentje knoflook
zeezout
versgemalen witte peper
 
Bereidingswijze
Verwijder de worteltjes van de raapstelen. Na het wassen droogdeppen met wat keukenpapier en in reepjes snijden. Bosuitjes schoonmaken en in zeer dunne ringetjes snijden. Katenspek in reepjes snijden en in een droge pan op niet al te hoog vuur uitbakken. Schil de aardappels, snij ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar. Verwarm de melk. Giet de aardappels af en stamp ze niet al te fijn, bij voorkeur met een houten spatel. Voeg al roerend de hete melk en de boter toe en maak er een grove en tegelijkertijd smeuïge puree van. Schep hier de rauwe raapstelen doorheen. Voeg tot slot 1 teentje fijngesneden knoflook toe. Op smaak brengen met zeezout en witte peper uit de molen.
 
Tekst: Bonita van Lier