NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Korte films en passenillustratiemanifestatie

Cineville op de Nacht Bazaar

Korte films en passenillustratiemanifestatie

13-04-2013 | 11.27

De Nacht Bazaar is niet alleen een plek voor food, fashion en fotografie, maar ook voor het beste wat het medium film te bieden heeft. In Amsterdam is Cineville al jaren een begrip an sich en staat garant voor de beste nationale en internationale films, zowel klein als groot. De eerste editie stonden ze al op de Nacht Bazaar en we konden het dan ook niet laten om ze voor de derde editie nog een keer uit te nodigen. Deze keer vertoont Cineville een groot aantal korte films en is er de mogelijkheid om jouw Cinevillepas te laten illustreren!

Er zijn namelijk op de Nacht Bazaar drie illustratrices aanwezig: Lize KorpershoekMenah en Marianne Lock. Lize maakte voor Cineville filmpjes en eerder geïllustreerde columns, Menah illustreerde de Bioscopentour en nu Cinefilosofie, en Marianne heeft een nieuwe serie met alternatieve filmposters, Mary's Movieposters
Op 26 april zitten Lize, Menah en Marianne klaar om jouw Cinevillepas te voorzien van een unieke tekening van hun hand. Gratis. Nog geen Cinevillepas? Niet getreurd. Je kunt hem ter plaatse nog aanschaffen en door één van de drie dames laten illustreren. Hoppa.

Voor het kortefilmprogramma van Cineville brengen we je vast in de stemming met een drietal favorieten van de redactie.

Centrifuge Brain Project - Till Nowak
Het begint bescheiden, geloofwaardig. De attracties zien er goed uit en zijn misschien wel mogelijk, die dokter Laslowicz lijkt best een dokter. Het Institute for Centrifugal Research klinkt officieel en ook de bijbehorende website ziet er gedegen uit. Hersens centrifugeren teneinde de problemen der mensheid op te lossen, waarom niet? De achtergrond van regisseur Nowak als digitaal kunstenaar komt helemaal tot zijn recht in de idiote attracties: die zijn fysiek volstrekt onmogelijk, maar visueel gaan ze erin als zoete koek. 

Lick the Star - Sofia Coppola 
Ook als je in de machtigste dynastie van Hollywood wordt geboren, moet je je eerst bewijzen voordat je zomaar een hele speelfilm gefinancierd krijgt. Voor Sofia Coppola begon het in 1998 met Lick the Star, haar korte studie van de wispelturige en meedogenloze wereld van verwende pubermeisjes. Op basis van deze geslaagde vingeroefening kreeg ze een jaar later de kans om haar eerste bioscoopfilm te maken. The Virgin Suicides vestigde definitief haar naam als supertalent van de Amerikaanse onafhankelijke film. Inmiddels is Coppola toe aan haar vijfde film,The Bling Ring, die deze zomer in de bioscoop verschijnt.

Pic Pic André Shoow - Le deuxième (1997) van Stéphane Aubier en Vincent Patar
Met Ernest & Célestine, een animatiefilm over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een beer en een muis, zorgden regisseurs Stéphane Aubier en Vincent Patar deze winter voor de broodnodige warmte. Wie zich in de korte films van de Belgen verdiept, ontdekt dat ze beren soms ook heel gemene dingen laten doen. Dingen waar je kinderen maar beter niet naar kunt laten kijken. In de Pic Pic André Shoow uit 1997 gaat het magische varkentje Pic Pic de strijd aan met een autodief en ondervindt het slechte paard André de pijnlijke gevolgen van zijn destructieve haat-liefdeverhouding met Coboy le cowboy. Ondertiteling ontbreekt, maar er is bijzonder weinig kennis van het Frans vereist.