NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

De muziek van Axel Boman

De muziek van Axel Boman

18-04-2013 | 17.28

Axel Boman werd in 2010 ontdekt toen hij Pampa Records’ DJ Koze een cd’tje gaf waarvan de inhoud al snel zijn internationale doorbraak zou betekenen: Purple Drank. Het nummer, dat hij vernoemde naar een paarse fontein die hij tijdens zijn studie 'fine arts' aan de universiteit in Stockholm had gemaakt, stond al snel bekend als een cult-hit en de fameuze woorden ‘I woke up with your name on my lips’ werden overal meegeschreeuwd. Sindsdien zijn er honderden tracks van Boman uitgebracht en stuk voor stuk zijn ze het beluisteren waard. Om ze één-voor-één uit te lichten gaat misschien wat ver en daarom heb ik een lijstje gemaakt van mijn favoriete Boman producties gevolgd door een beetje achtergrondinformatie.
 
Allicht is het omdat ik zoveel zin heb in de zomer, want de afgelopen dagen staat de Europa EP van Boman wel heel erg vaak op. Deze release uit 2011 was zijn eigen debuut op het label Studio Barnhus wat hij een jaar eerder samen met Kornél Kovács en Petter is begonnen. Helaas is het knap lastig om de nummers goed te kunnen beluisteren. De EP is in beperkte oplage gedrukt en is digitaal niet te verkrijgen. Ook was het label van Abba blijkbaar niet zo tevreden als de rest van de wereld over de ode die Axel Boman aan de band heeft gewijd. Het label van de band heeft het nummer ABBA 002 wegens auteursrechtenschending van Youtube af laten halen. Ondanks deze tegenslagen is de EP nog steeds een feit en is het zeker de moeite waard om even te luisteren naar dit pareltje.
 
Naar mijn weten is er geen spectaculair verhaal te vertellen over Axel's remix van 'No Way I Know I Feel' en dat is eigenlijk ook helemaal niet nodig. Zeker het luisteren waard!
 
Last but not least: Man Tear. Dit nieuwe project van Petter, Axel Boman en Axel Bomans neef Johan Jonason debuteerde vorige week met de EP Outside Amore die werd uitgebracht op James Murphy’s DFA label. De jongens zijn al een tijdje bezig met dit project en ik hoop dat we binnenkort nog meer van ze gaan horen. Johan Jonason, die de zang voor het nummer deed, heeft onlangs een korte film gemaakt die de meest prestigieuze Zweedse filmprijs, de ‘Guldbagge’, mocht ontvangen. In de film komt meer Man Tear muziek voor die ze hopelijk ook gaan uitbrengen, het is dus wachten op de volgende release!

Tekst: Ruben Leter