NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Nuno's Wikipedia

Nuno's Wikipedia

21-03-2013 | 10.40

Het verbaasde mij toen ik erachter kwam dat Nuno al bijna 20 jaar DJ is. Voordat hij samen met Patrice vaste DJ bij 11 was, heeft hij jarenlang de Utrechtse scene op haar grondvesten doen schudden. Hier een overzicht van alle pareltjes die Nuno Dos Santos zijn carrière hebben gevormd.
 
Nuno’s eerste baantje in de house scene was niet als discjockey, maar als lichtjockey. Hij verzorgde het licht in club Shiva aan de Oudegracht in Utrecht. De Shiva kende zijn gloriedagen in de jaren '90 en is inmiddels alweer veertien jaar gesloten. Illegaal downloaden ging nogal moeilijk in die tijd, maar Nuno had daar wel een oplossing voor… “Ik weet nog dat ik met een cassettebandje de set van Derrick May had opgenomen omdat ik die zo vet vond. Na zijn gig kwam hij erachter dat ik dat had gedaan en zei tegen me: 'You can keep the tape, but you don’t want me to find out you copied it.’ Daar heb ik me netjes aan gehouden en ik heb hem nog steeds."  
 
Bijna iedereen in Nederland die in de jaren '90 gabber, house of techno platen kocht, ging naar Mid-Town Records. Ook student Nuno had de cassettebandjes na verloop van tijd opgegeven en kwam daar elke dag na college plaatjes graaien. Toen hij een baan aangeboden kreeg in het Utrechtse filiaal, begon de DJ in hem naar boven te komen. Na elke werkdag ging hij even oefenen op de draaitafels en dit resulteerde al snel in zijn eerste gig tijdens Gekkenhuis, een lokale rave waar hij primetime stond als DJ Dwaze Dos Santos. “Ik stond in een soort kooi en speelde de platen praktisch na elkaar af, want ik kon nog nauwelijks draaien. Dat kon het publiek blijkbaar weinig schelen, want iedereen ging helemaal uit zijn dak! Hierna heb ik twee draaitafels op afbetaling gekocht en is het balletje gaan rollen.”

In 2000 kreeg Nuno na het inzenden van een mix-cd een uitnodiging voor de Red Bull Music Academy die toen voor het eerst buiten Berlijn georganiseerd werd. Hij werd overgevlogen naar Dublin waar hij samen met ongeveer 20 geselecteerde ‘nieuwe deejays’ van over de hele wereld lezingen kreeg van onder andere Tom Middleton, Mad Professor en Matthew Herbert (de man met vele aliassen, zie Discogs!). Ondanks dat ze elkaar later pas leerden kennen, kan het bijna geen toeval zijn dat Patrice Baumel in 2002 ook een uitnodiging voor RBMA kreeg. Ik ga er nog steeds van uit dat Nuno licht jaloers was op Patrice zijn RBMA-reis naar het zonnige Sao Paulo.
 
Ook op grafisch gebied heeft Nuno zijn sporen achtergelaten. Het design van DJBroadcast heeft hij samen met Melon vanaf het beginjaar 2004 tot en met 2008 ontworpen. Momenteel is hij al drie jaar volledig gestopt met grafisch ontwerpen. “Het kostte me teveel tijd om zowel met het grafische, als met produceren en dj-en bezig te zijn. Dan moet je kiezen, nou die keuze was wel snel gemaakt.”
 
Tijdens het Amsterdam Dance Event van 2005 ontving Nuno een ID&T Release Dance Award, voorheen beter bekend als de Dutch Dance Award. Door een panel van 50 Nederlandse DJ’s werd hij verkozen tot Talent van het Jaar. Nuno was de laatste die de prijs in handen mocht nemen, na 2005 werden de awards opgeheven.
2006 lijkt Nuno’s jaar te zijn geweest. Op een avond in de Doornroosje waar hij voor James Holden draaide, ontmoette hij Erwin. Erwin stond vroeger beter bekend als Max404 en produceert nu onder de naam TJ Kong. Samen met hem heeft Nuno zijn eerste productie gemaakt, en nog geen twee weken later kregen ze een contract bij Compost Records. De track, een cover van Robert Armani’s 'Circus Bells', was de start van een samenwerking die in 2010 leidde tot het debuutalbum 'After Dark, My Sweet'.
 
In 2006 ontmoette Nuno ook Olaf Boswijk, toen nog programmeur van 11. Olaf gaf Nuno en Patrice de gelegenheid om een avond te organiseren die zowel in 11 als in Trouw de boeken in is gegaan als legendarisch: 360. Daar bleef het niet bij, want datzelfde jaar had Nuno een gig die hij zich nog herinnert als de dag van gisteren: “Ik mocht op Lowlands de India stage op zaterdag na Âme afsluiten. Dat was voor mij een hele grote eer. Ik draaide vrij stevig en de hele India ging los. Als toegift draaide ik een reggae plaat, 'Broader Than Broadway' van Barrington Levy. Toen ontplofte de tent gewoon.”

Nu is het stadium aangebroken waarin Nuno Dos Santos zijn eigen label heeft opgezet: Something Happening Somewhere. De eerste twee releases staan al klaar. “Er staan een heleboel dingen op de wachtlijst voor het label. De distributie gaat via Kompakt en we brengen zowel op vinyl als digitaal uit. De eerste release is van Love Over Entropy en daar zit een hele mooie remix van Conforce bij. Verder zijn er nog een hoop plannen voor in de toekomst. We geven een label launch party op 20 april in Tivoli met Mano Le Tough, Love Over Entropy (Live) en ikzelf. Eerst maar eens goed mijn verjaardag vieren tijdens mijn eigen avond in Trouw, SWTBOX. Back-to-back all night long met Aril Brikha, heb er zin in!”

Tekst: Ruben Leter