NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Moderne dans in de club

Moderne dans in de club

12-03-2013 | 14.26

Modern ballet is niet iets wat je verwacht tijdens je reguliere clubavondje. Maar 21 maart is het zover: Nederlands Dans Theater stapt met MOTUS buiten de traditionele theatermuren over de drempel van Trouw.

Op 21 maart kan je genieten van (delen uit) vier prachtige producties uit het oeuvre van het Nederlands Dans Theater. Voor de dansers, choreografie en de techniek is het zeker een uitdaging: hoe passen zij deze stukken aan de industriële omgeving van Trouw aan? En wat voor effect gaan de oude drukpersen en betonnen muren hebben op de balletten?
 
MOTUS brengt vier bijzondere balletten naar Trouw. De eerste is CACTI, vrolijk, humoristisch en razendsnel. SHUTTERS SHUT, het tweede stuk, is een uitvoering van het gedicht dat kunst- en cultfiguur Gertrude Stein voor haar goede vriend Pablo Picasso schreef. Met het gedicht  ‘If I told him’ schreef ze een portret over Picasso en vereert ze onder andere zijn kunstenaarskwaliteiten. Picasso schilderde op zijn beurt een portret van Stein waardoor de twee voor eeuwig aan elkaar verbonden werden.  
 
Vervolgens komt er SUNSET LOGIC, geïnspireerd op de muziek van Talking Heads. Voorman David Byrne beschreef begin jaren ’80 op treffende wijze de neurotische wereld van de Amerikaanse middenklasse die constant zijn eigen staart achterna zit, op zoek naar geluk en gouden bergen. Dertig jaar later is Byrne nog steeds actief in de kunstscene en is de muziek van Talking Heads actueler dan ooit.

Tenslotte kan je kijken naar SOURCE OF INSPIRATION, een ballet dat geïnspireerd is op muziek van Philip Glass. De componist werd bekend om zijn werk ‘Glassworks’: prachtige minimalistische producties die menig van jullie welbekend is. Voor de film ‘The Hours’ maakte Glass (in onze ogen) zijn meesterwerk. Hij produceerde de soundtrack voor de gelijknamige film waarin heden en verleden continu door elkaar lijken te lopen, net zoals in het stuk SOURCE OF INSPIRATION.
 
SHUTTERS SHUT van Sol León & Paul Lightfoot
SOURCE OF INSPIRATION, uit Silent screen van Sol León & Paul Lightfoot  
CACTI van Alexander Ekman
SUNSET LOGIC van Johan Inger

Naast de balletten bestaat het programma van MOTUS uit optredens van OFF PROJECTS en:
 
YOUNG MARCO (Rush Hour) 
DEKMANTEL SOUNDSYSTEM (Thomas Martojo & Casper Tielrooij) 
RENKAS (NON records) 
MAGNESII (Chronocircle)
 
www.motus-ndt.nl
https://www.facebook.com/offprojects
http://offprojects.wordpress.com/