NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Forward thinking techno

Surgeon

Forward thinking techno

25-03-2013 | 12.46

Wanneer we denken aan Britse techno, denken we meteen aan Surgeon. Met zijn stoïcijnse verschijning en eigenzinnige techno sound is hij voor ons één van de weinige DJ's die je op het verkeerde been kan zetten door opeens zijn set te beginnen met een jazz track. Maar hoe is Antony Childs aka Surgeon uitgegroeit tot zo'n grote techno DJ? Het is tijd voor een klein verhaaltje.

Het verhaal van Childs begint in Kislingbury. Na hier te zijn opgegroeid, verhuisde hij voor zijn studie naar de stad die nu synoniem staat voor de Britse techno: Birmingham. In de eind jaren tachtig was dit echter nog een echte arbeidersstad en waren er geen techno clubs in de omgeving. Childs begon daarom samen met zijn vrienden de eerste techno parties te organiseren, genaamd House of God. Kort hierna bracht hij zijn eerste EP uit op het label Downwards Records. Deze kreeg meteen al redelijk wat air-time van technolegendes als Jeff Mills en Dave Clarke. En vanaf dit moment ging het rap met de carriere van Childs.

Eind jaren '90 en begin jaren '00 was Childs één van de eerste DJ's die met laptops begon te draaien en werkte met Ableton en Final Scratch software. In deze periode begon hij ook met produceren. Dat resulteerde in korte tijd in 6 albums en tientallen EP's op Counterbalance en zijn eigen label Dynamic Tension. Ook kreeg hij in 2007 de kans om de Fabric mix 52 op te nemen: een grote eer voor veel DJ's.

Deze maand bracht Childs het eerste album uit op het label NNA Tapes onder zijn eigen naam getiteld 'The Space Between People And Things'. Het album is zeer experimenteel, of zoals hij het noemt: 'tone-based experimental works'. Zoals Childs ook zelf in meerdere interviews zegt: "I'll let other people focus on genres, that's totally not what I'm about. For me, only the music matters."

Surgeon is ook zeker niet vies van een collab hier en daar. Zo maakte hij samen met Mick Harris de uiterst experimentele CD 'Certain Beyond All Reasonable Doubt', vormt hij al jaren met Regis het duo British Murder Boys, treedt hij binnenkort met Ben Sims op als Frequency 7 en als klap op de vuurpijl heeft hij in februari samen met Blawan de eerste EP uitgebracht onder de naam Trade, waarvan je hiernaast twee tracks kan beluisteren.

Surgeon staat 30 maart op Imprint samen met Sandrien. Dé perfecte kans om de man in volle glorie aan het werk te zien. Hieronder kan je als voorproefje alvast luisteren naar de set van Surgeon bij de 20th Anniversary of House of God, gevuld met o.a nieuwe Trade en classic Regis tracks. Clean-cut techno by the one and only Surgeon.

Voor de echte liefhebbers onder ons: hier een Dummy Mag artikel met de tien beste techno tracks ooit gemaakt volgens Surgeon. Zeker de moeite waard om dit even te checken, want de kans is groot dat je ze niet allemaal kent!