NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Ten Track Guide to the Kompakt Galaxy

Ten Track Guide to the Kompakt Galaxy

21-02-2013 | 13.49

Vanaf het moment dat ik van elektronische dansmuziek begon te houden, hield ik van Kompakt Records. Nog steeds ken ik geen label dat zulke vriendelijke, poppy dansmuziek maakt – in alle mogelijk genres. Kompakt is pop, of ze nu uitgeklede techno, post-disco of windhallen vol ambient uitbrengen. 

Afgelopen zomer merkte ik dat er nog een constante factor is die hun geluid definieert: het klinkt altijd  Kölsch. Kompakt is niet het geluid van een metropool – nergens kent het de dynamiek of trots van een hoofdstad. Kompakt is het geluid van de underdog: volks, naïef en vaak zelfs grappig.
Toen ik Keulen afgelopen zomer bezocht, nam Barnt ons mee naar het Kompakt hoofdkwartier – waar ik natuurlijk veel van verwachtte. Ik verbeeldde me een Willy Wonka-achtige platenfabriek; waar Wolfgang Voight in een groot donker bos zijn platen staat te smeden, Superpitcher al zingend, met een fles rode wijn in de hand, door de hallen danst en Matias Aguayo op rolschaatsen langs de zonnige stranden zoeft terwijl hij een ijsje eet. Helaas was het een kantoor als alle andere.
Ondanks deze teleurstelling, zou ik graag mijn tien favoriete Kompaktplaten met je delen. Een speciale, obscure en exclusieve trip naar de wondere wereld van Kompakt Records. Want waarschijnlijk ken je Two of Us, Beautiful Life, Opa en Over the Ice – maar ken je deze ook?

Aril Brikha – Winter

De progressive-plaat die alle andere overbodig maakt. Omdat er soms momenten in je leven zijn dat je even naar trance moet luisteren, daarom heeft Aril Brikha voor jou deze plaat gemaakt. En niet onbelangrijk, 23 maart staat hij in Trouw, naast de altijd verrassende Nuno dos Santos.

Closer Musik – One Two Three (No Gravity)

Je zweeft in de ruimte, in de verte hoor je een snelle kick, Matis Aguayo zingt: floating free floating free floating free, between the stars between the stars between the stars, there’s no night and day no night and day no night and day, planet E is far away far away far away…

DJ Koze – Zou Zou

Tegendraadse psychedelische post-deephouse, ‘it can be done but only Kosi can do it’.

Jatoma – Manipura

Utopische synthesizereuforie, voor jou om op te dansen.

Justus Köhncke – Feuerland

Gelukzalig zwem je met de vissen door het water, op de achtergrond speelt Justus Köhncke een Neu! cover. Je waant je in de jaren 70.

Partial Arts – Teleskope

Weet je, nu-disco is niet de opgepompte, plastic no-disco die wat vrienden van je schaamteloos draaien . Teleskope van Partial Arts, dát is nu-disco.

Supermayer – Please Sunrise

Je bent op een zomerfestival, de muziek is langzaam maar fijn. Je hoort wat rustige acid lines en mooie piano-akkoorden. Je kijkt op en ziet Superpitcher dansen achter de booth en lacht. Michael Mayer beschouwt de menigte en ziet dat het goed is.

Superpitcher – Heroin

Je bent in New York, de DJ draait 7 minuten van gedreven wave om op te dansen. Je bloed begint met een ongelooflijke snelheid te stromen. Je voelt je de man. ‘And then you guess that you just don’t know’.

The Field – Action

Het enige goede stuk van Reach Out (I’ll Be There) in een loop van zes minuten. Je danst met The Four Tops.

Voigt & Voigt – Synthesize

Synthesize synthesize synthesize synthesize synthesize.

Kompakts kopstuk Michael Mayer draait aanstaande zondag 10 uur lang in Trouw.

Tekst: Luc Mastenbroek