NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Sonic Bauhaus

Sonic Bauhaus

14-02-2013 | 13.40

Op 22 februari gaat Olaf Bender (Byetone) in Trouw optreden. Samen met Carsten Nicolai (Alva Noto) runt hij het Duitse label Raster-Noton, met artiesten als Ryoji Ikeda.

Een paar jaar terug deed een performance van Ikeda een vriend en mij verstommen. Na afloop liepen we naar buiten en zeiden we een tijd niets. Ikedas optreden was een complete ervaring geweest. De blote geluiden werden door twee enorme horizontale barcodes gevisualiseerd die op een hele muur van de oude kerk te zien waren. De geluiden zelf raceten door alle hoorbare en niet hoorbare frequenties zonder zich op te stapelen. Toen ik in een van de weinige minder intense momenten iets met mijn mobieltje wilde opnemen viel hij uit.

Toen Alva Noto en pianist Ryuichi Sakamoto in de Catharinakerk in Eindhoven optraden was de ervaring vergelijkbaar, maar veel kalmer. Weer waren de geluiden en visuals tot het meest essentiële beperkt en toch geheel effectief. Sonic Bauhaus. Het is meteen duidelijk waarom Bender zegt dat Raster-Noton door deze kunst- en architectuurstroming is beïnvloed.

Natuurlijk wordt het, als Byetone op vrijdagavond in Trouw staat, anders dan in de Catharinakerk. Zijn laatste album laat zich gerust als techno bestempelen en hij heeft al vaak in clubs gestaan. Toch zal je de gehele en tegelijkertijd reductionistische aanpak bij geluid en visuals terug zien – en niet snel vergeten!

AM