NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Keukenprins Melon

Keukenprins Melon

08-02-2013 | 10.36

Niemand kan met zoveel schwung kokkerellen als onze eigen Melon. We hebben boven z’n 6-pitsfornuis gehangen en het met eigen ogen gezien. Ondertussen was er ook nog tijd om jeugdherinneringen op te halen.

Het is al vaak gezegd: Melon is een gezelligheidsdier van de eerste orde. Waar hij draait, is het feest en druipt het zweet van het plafond. Onze Resident of the Month trekt op zaterdag 9 februari alle registers open, als we hem de hele nacht voor onszelf hebben tijdens Melon All Night Long. Maar z’n leven draait om meer dan muziek. Melon kan koken, en hoe! Deze maand drukt hij z’n stempel op een aantal gerechten in ons restaurant. Niet uit een kookboek geplukt, maar helemaal door hemzelf bedacht. Tijd om de man op te zoeken in z’n eigen keuken, ergens in de Amsterdamse Pijp.
 
Verse kruiden op het aanrecht, veel potten met specerijen, een 6-pitsfornuis en scherpe messen: hier wordt écht gekookt. Melon bereidt het avondeten voor met een grijns van oor tot oor. ‘Dit moment van de dag is belangrijk voor me. De pret zit ‘m ook in de voorbereiding. Ik heb de Albert Cuypmarkt om de hoek, dus alles wat ik in huis haal is vers. Ik heb zo m’n vaste adresjes: een mannetje voor de groenten en kruiden, een toko voor m’n Aziatische ingrediënten. Heerlijk om alles bij elkaar te sprokkelen, en zo zit ik tenminste niet de godganse dag met m’n hoofd in de muziek. ’t Gaat mij er helemaal niet om ingewikkelde gerechten op tafel te zetten – ik hou niet van blabla – maar de ingrediënten moeten goed zijn. Ik zal niet snel bezuinigen op eten.’
De smaak van goed eten is een erfenis van thuis. Als geboren Zwitser (familienaam Hofer) verhuisde hij op z’n derde naar Egmond aan den Hoef. Daar, op een boerderij, groeide hij op met z’n vader, moeder en zusje. Tussen de wortelen, prei en tomaten uit de tuin. ‘Mijn moeder kookte met wat we zelf uit de grond haalden. Puur natuur. En na ’t eten draaiden we muziek. Zwarte muziek. Fela Kuti, Cheb Khaled, Aretha Franklin, Pharoah Sanders, John Coltrane. In die tijd is de basis gelegd voor m’n smaak en creativiteit, zowel wat eten als muziek betreft. Of ik nou met m’n juten boodschappentasje naar de markt ga of naar Rush Hour, het is hetzelfde creatieve proces. Ik sprokkel van alles bij elkaar om er uiteindelijk een mooie mix van te maken.’
 
Nul voorbereiding
 
Vanavond staat er een salade op het menu. Broccoli, babyspinazie, little gems, peultjes, sprouts, pompoenpitten, quinoa en wat gegrilde kipfilet, gemarineerd in knoflook en citroen. Weinig koolhydraten en een echte powerbooster. Terwijl hij de grillpan alvast voorverhit en de ingrediënten behendig in mootjes hakt, haalt Melon herinneringen op aan z’n reizen door Azië. ‘Ik heb twee maanden door Thailand gereisd en één maand door Vietnam. Behalve orgaanvlees heb ik er van alles gegeten. Slang, krokodil, insecten, you name it. De Zuid-Vietnamese keuken is m’n favoriet, heel verfijnd van smaak. Groot verschil trouwens met de keuken van Noord-Vietnam. Die vond ik vooral, eh, slijmerig.’
Staat er ook een powerbooster klaar voor aanvang van Melon All Night Long? Hij lacht. ‘Weet je, of ik me nu voorbereid op 6, 7 of 12 uur draaien, het maakt geen mallemoer uit. Ik zou de avond ervoor extra vroeg naar bed kunnen gaan, extra gezond kunnen eten en me extra goed muzikaal kunnen voorbereiden, maar uiteindelijk werkt dat voor mij contraproductief. Klinkt gek, maar hoe beter ik me voorbereid, hoe slechter ’t op de avond zelf gaat. Ik raak ervan in de war, kan helemaal niets meer terugvinden. Punt is: elke set staat op zich. Er valt eigenlijk niks voor te bereiden, het is een organisch iets. Als het pad er eenmaal ligt, is er geen weg terug.’
 
Nul pensioen
 
Terwijl we deze verbluffend Aziatisch aandoende wijsheid even laten indalen, draait Melon het vuur hoog en geeft hij de grillpan op z’n donder. Hij draait de stukken kip geroutineerd om, al mijmerend over 9 februari. ‘Natuurlijk is er altijd iets van gezonde spanning. Ik verkoop per slot van rekening een feestje en dat moet goed zijn. Ik hou van het spel met het publiek. Actie, reactie. Nee, nee, niet effe tussendoor naar de bar. Melon houdt je bij de les, haha! Bottomline is dat het draaien voor mij elke keer ook een feest is. Mijn kind draagt geen merkkleding en ik bouw geen cent pensioen op, maar ik heb m’n hele leven tot nu toe gedaan waar ik gelukkig van word.’
In de keuken klinkt alleen nog het gesis van de grillpan, terwijl we ook die wijsheid even laten indalen.  
 
Tekst: Bonita van Lier
 

Melon’s Powerbooster (salade met gegrilde kip)
 
Nodig (2 personen):
·      halve broccoli
·      handvol peultjes
·      handvol haricots verts
·      handvol verse doperwten
·      kwart komkommer
·      2 handenvol babyspinazie
·      1 little gem
·      handvol kiemen/alfalfa
·      2 biologische kipfilets
·      2 eetlepels quinoa
·      1 eetlepel sesamzaad
·      1 eetlepel pompoenpitten
·      1 eetlepel zonnebloempitten
·      1 citroen
·      2 tenen knoflook
·      olijfolie
·      peper & zout
 
Snij de kipfilets in mooie dunne reepjes en marineer in 2 eetlepels olijfolie, sap van een halve citroen en 2 tenen fijngehakte knoflook. Laat dit even intrekken (kun je gerust een halve dag van tevoren doen voor een grotere smaaksensatie). Pluk de roosjes van de broccoli en snij ze in hapklare stukken. Steel niet weggooien, maar schillen en in kleine stukjes snijden. Halveer de haricot verts en stoom deze samen met de peultjes en broccoli beetgaar. Spoel af met koud water. Kook de quinoa in twee keer zoveel water in ongeveer 15 minuten gaar en spoel (in een zeef) af met koud water. Rooster de zaden en pitten en laat deze afkoelen op een bordje. Laat de grillpan zonder olie goed heet worden en grill de kip mooi goudbruin. Breek de little gem in hapklare stukken en snijd de komkommer julienne in reepjes van ongeveer 4 cm lang. Deze ingrediënten plus de kiemen in een saladekom goed mixen en op smaak brengen met de rest van het citroensap, een flinke scheut olijfolie, peper en zout. Eet smakelijk!