NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Joost lust Trouw RAUW

Joost lust Trouw RAUW

08-01-2013 | 13.35

Clubavond Rauw viert binnenkort z’n 10-jarig jubileum onder aanvoering van opperhoofd dj Joost van Bellen. Hij is niet zo goed in lijstjes, maar vooruit, hier is een overzicht van zijn persoonlijke hoogtepunten. 10 Jaar Rauw’s Track Record inclusief.
 
Een energieke combinatie van disco-inferno, punk, house en techno. Altijd uitdagend en grensverleggend. Nooit zelfingenomen of lui. Met alle ruimte voor talent. Dat is het ‘veelkoppige monster’ Rauw. In 2003 geïnitieerd door Joost van Bellen tijdens een nogal uit de hand gelopen ruig etentje, heeft Rauw een ware zegetocht gemaakt door Amsterdam (én Utrecht) via venues als Amuse, Club 11, De Melkweg, Tivoli en natuurlijk Trouw. Het was ook een zegetocht langs festivals als Mysteryland, Valtifest, Extrema Outdoor en Solar. En dat alles met namen die soms zo groot werden dat ze Rauw ontgroeiden, zoals Boys Noize en Justice. Internationale uitstapjes naar Berlijn en Barcelona waren soms meer, soms minder succesvol, maar niet getreurd: de Nederlandse basis onder Rauw is solide. Dat zal zeker blijken als op vrijdag 11 en zaterdag 12 januari tijdens de jubileumfeesten in respectievelijk Trouw en Tivoli het zweet van de muren druipt. We vragen Joost op de valreep nog even het hemd van het lijf.
 
10 Jaar Rauw: jouw top-3 van hoogtepunten en waarom juist deze 3? 
“Ik ben slecht in lijstjes, maar vooruit, ik doe een poging. Op 1: alle ranzige en recalcitrante optredens uit de beginjaren in 11 en Tivoli. Dikke blote vrouwen die zongen over stinkende ovenhandschoenen, totaal verloederde modellen die zongen over een heavy metal parking lot. Maar ook de eerste clubperformances van Bas Kosters in Amsterdam, van art-bands uit Berlijn en New York en dat met de waanzinnige videobeelden van 00Kaap in 11. Het was zo goed, omdat het brak met alle wetten van het uitgaan op dat moment en schopte tegen de burgermoraal. Op 2: de Rauweekenders in Tivoli, 3 nachten + 1 after-party achter elkaar met een super line-up van bekende namen, maar ook van namen die voor Nederland nog onbekend waren. Het waren indoor festivals waar mensen totaal voor gingen en waar het dak er finaal werd afgescheurd. Op 3: Rauw op Solar. We hebben het nu drie keer gedaan en het is super qua sfeer, qua muziek, qua alles eigenlijk. Dan zie je dat Rauw anno nu een familie is, die met weinig middelen en geld iets geweldigs kan neerzetten.”
 
10 Jaar Rauw: 3 namen die we niet meer zullen vergeten. 
“Zonder Rauw waren ze ook bekend geworden, maar wij hebben ze geïntroduceerd toen écht nog bijna niemand ze kende: Erol Alkan, Justice en Boys Noize.”
 
Club 11: al vanaf de eerste maand stond Rauw op het programma. Een vaste pijler onder de programmering. Rauw hield 11 juist in moeilijke tijden op de been (quote Olaf Boswijk). Erol Alkan, Justice en Boys Noize trokken internationaal publiek. Maar wat hebben de jaren in 11 betekend voor Rauw? 
“Even iets rechtzetten: Erol, Justice en Boys Noize trokken geen internationaal publiek. Ze trokken sowieso niet meer publiek dan andere edities van Rauw. Het publiek kwam gewoon omdat het Rauw was, dus ik kon alles programmeren, het kwam toch wel vol. In 11 heeft Rauw echt vorm gekregen, en doordat de locatie zo geweldig was en de artiesten zich verbonden voelden en onze vrienden werden, kon Rauw uitgroeien tot een veelkoppig monster dat op den duur te groot werd voor 11.”
 
Club 11 is niet meer, lang leve Trouw. Duizend man op de vloer. Lievelingsadres van velen, DJs + crowd. Eind 2010 duikt Rauw op. Hoeveel ruimte is er voor Rauw om het experiment aan te gaan? Is succes een voordeel of juist een beperking?
“Heel even dachten we alleen met een line-up van bekende namen Trouw te kunnen voltrekken, en dat was in het begin ook zo. Het publiek is zo line-up gevoelig geworden de laatste jaren, eigenlijk doodzonde. Het maakt experimenteren een stuk moeilijker. Maar toch, Trouw is zo'n lekkere locatie en Rauw heeft het afgelopen jaar bewezen dat het daar een plek verdient. Dat merken we aan de bezoekers. Die komen nu ook omdat het Rauw is en niet alleen vanwege de line-up. Dat is goud waard.”
 
In 2009 noemde je Rauw een lui varken dat na pakweg 7 jaar aan een ‘onderhoudsbeurt’ toe was. Wat kunnen we de komende jaren van dit varken verwachten? Kan het nog vetter gemest worden? 
“Nou, Rauw is juist aan de slanke lijn gegaan. Sommigen van de aan Rauw verbonden artiesten zijn veel te groot geworden, zoals Justice en Boys Noize. Die zijn te duur geworden en Trouw is er ook te klein voor. We hopen juist weer wat ‘edgier’ te kunnen gaan programmeren, met minder geld meer te kunnen doen en nog meer te verrassen. Dat afvallen van dat varken heeft een prettig neveneffect: we zijn na 10 jaar weer zo fit als wat en klaar voor nieuwe uitdagingen.”
 
Mondiale uitstapjes naar Berlijn (5x) en Barcelona: wat was de impact van Rauw op de scene aldaar en omgekeerd? 
“Berlijn was te gek. We hadden er een goede lokale promotor, maar die is helaas gestopt met kleinere events. En eerlijk gezegd is Berlijn niet de stad voor onze sound: we zijn te luidruchtig voor ze. Maar als er een kans komt om daar op een kleine locatie weer iets te doen, staan we er weer. Barcelona was een stuk moeilijker en dat komt vooral door de economische situatie daar. Razzmatazz, de club waar we stonden, is erg groot met veel zalen en er was gewoonweg te weinig publiek. De invloed die het op ons heeft gehad? We beseffen nu dat Rauw met alleen Nederlands talent in het buitenland niet groot kan gaan. Nederland is onze thuisbasis. We zijn geen Sensation.”
 
Hoog op je verlanglijst en nog steeds niet te pakken? Anyone? Anything? 
“Oei! Da's een moeilijke. De meesten hebben we wel een keer gehad. Maar als ik mag kiezen: een gelegenheidsoptreden van Lemmy van Motorhead samen met Kraftwerk, terwijl Boys Noize samen met Erol Alkan het geluid live mixt.”
 
10 Jaar Rauw’s Track Record
 
2003 Peaches – Fuck The Pain Away    
2004 Alter Ego - Rocker    
2005 LCD Soundsystem – Daftpunk Is Playing At My House    
2006 Justice vs Simian Mobile Disco – We Are Your Friends    
2007 Boys Noize - & Down    
2008 Proxy – Raven    
2009 Major Lazer – Pon De Floor    
2010 Chilly Gonzales – Knight Moves    
2011 Connan Mockasin - Forever Dolphin Love (Erol Alkan Extended Rework) (Phantasy)    
2012 Gesaffelstein – Depravity
 
Tekst: Bonita van Lier