NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Bruggen slaan

Patrice Bäumel en klassieke muziek

Bruggen slaan

23-01-2013 | 10.37

Toen ik gevraagd werd om deel uit te maken van de volgende editie van Yellow Lounge op 7 februari in Trouw, was ik meteen gefascineerd. Hun missie om klassieke muziek aan een jonger, meer club-gericht publiek te introduceren is uitdagend maar zit vol potentie om iets unieks te ervaren en neer te zetten. 

Het is mijn taak om voor, tussen en na de concerten van cellist Alisa Weilerstein en violist Daniel Hope te spelen en daarbij uitsluitend klassieke of door klassiek geïnspireerde muziek te spelen. Alisa en Daniel zullen voor de meeste Trouw-gangers nog geen begrip zijn, maar beiden behoren bij de absolute wereldtop van klassieke artiesten. Terwijl ik dit schrijf, ben ik naar materiaal van hen aan het luisteren. Waanzinnig mooi. Heel filmisch, vol emotie en verrassend detail, duister – het is echt muziek die je naar een onbekende plek meeneemt, die nieuwe deuren in je hoofd opent. 

Direct in aansluiting op hun afzonderlijke performances zal ik door mij gemaakte moderne herinterpretaties van materiaal uit Alisa's en Daniel's set laten horen. Op die manier kan de luisteraar een directe vergelijking tussen twee verschillende benaderingen maken. Een verbinding tussen het klassieke en het moderne ontstaat, wat precies de reden voor de samenwerking van Yellow Lounge en Trouw is.

Tekst: Patrice Bäumel