NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

TweeduizendTrouw: A Big Bang!

TweeduizendTrouw: A Big Bang!

21-12-2012 | 11.28

San Proper droomt in New York van oesters, Tom Trago fantaseert over ‘iets’ met een pastinaak en Dimitri Kneppers vraagt zich af of papier eetbaar is. Wat heeft dit alles in hemelsnaam met Oud & Nieuw te maken?
 
Werkoverleg in het restaurant. Dimitri Kneppers en Tom Trago schuiven aan, terwijl aan de overkant van de oceaan San Proper hoogstwaarschijnlijk nog op één oor ligt. Thema: TweeduizendTrouw. San, Tom en Dimitri zorgen ervoor dat Trouwe Honden, nachtvlinders en passanten dansend 2013 ingaan. San neemt De Verdieping voor z’n rekening, Tom en Dimitri de club. Maar voor het zover is, moet er nog even vergaderd worden. Serieus vergaderd, wel te verstaan. Met die muziek van dit ‘trio infernale’ komt het goed, daar twijfelt niemand aan. Maar op de avond van 31 december genieten honderd gasten in het restaurant van hun laatste avondmaal van 2012, en de heren hebben toegezegd daarvoor ieder een gang te verzinnen. Met als extraatje muzikale begeleiding of een soundscape tijdens het serveren van die gang. Oeps. Werkoverleg dus.

Het goede nieuws (voor henzelf en misschien ook wel voor de gasten): San, Tom en Dimitri hoeven niet zelf te goochelen met potten en pannen. Chef Lucas Schölvinck en souschef Simo Bouabgha zorgen ervoor dat hun suggesties door het ‘echte’ keukenteam worden uitgevoerd. San heeft vanuit New York al aangegeven oesters op het menu te willen zetten. Die zouden zomaar hun laatste adem kunnen uitblazen in een Bloody Mary. Goed plan, vindt chef Lucas. Lekker ruig ook. Daar past een gierende gitaar bij en laat San die nou perfect bespelen, weet Tom. De geboorte van een ‘rock ’n roll’ amuse!
 
Melancholie en diepgang
Wat musiceren betreft, laat ook Tom zich niet onbetuigd. Als klein jochie kroop hij al achter de piano en hij speelt nog steeds graag, componeert zelfs. Speciaal voor TweeduizendTrouw heeft hij een melancholiek stuk geschreven. Vrij associërend kom je dan vanzelf uit bij aardse smaken op het bord. Bij knollen en wortelen die zich koesteren in de donkere schoot van Moeder Aarde. Wie durft nog te beweren dat dj’s geen diepgang hebben? Vegetariër Tom is dol op pastinaak, het liefst in gepureerde vorm. Lucas zet ‘iets met pastinaak’ op het menu.
Nu is het de beurt aan Dimitri. Of de chef honderd ‘fortune cookies’ zou kunnen bakken met daarin een door hem geformuleerde boodschap. En ja, wel grappig als de gast het papier meteen kan doorslikken. Zo van ’swallow after reading!’. Nu zucht de chef. In China draaien vingervlugge vrouwtjes die dingen in een halve nanoseconde in elkaar, maar in deze keuken gaat dat gegarandeerd voor een hoop stress zorgen. Zeker op Oudejaarsavond. Wat dacht Dimitri van ‘fortune oliebolletjes’ als onderdeel van een dessert, wil Lucas weten. Origineel is het zeker en Dimitri vindt het prima. Over het printen van een spreuk op al dan niet eetbaar papier wordt nog nagedacht. Dimitri creëert een bijpassende soundscape. Klaar!

Toch nog even over de set in de club. Tom geeft aan Dimitri’s stijl wat ‘energieker’ te vinden dan die van hemzelf. “Misschien is het daarom een goed idee dat ik begin en jij het afmaakt. Wel zo prettig als we beiden ons verhaal kunnen vertellen in langere blokken. En dat we dan wel samen het 12-uur-moment pakken.” Dimitri knikt. Tot nu toe draaide hij alleen back-to-back met zijn soulmate Derrick May. “Tom heeft een heel specifiek geluid en een eigen publiek, net als ik. Maar ik denk dat dat elkaar allemaal goed aanvult. Ik heb er in elk geval veel zin in.” Dat laatste geldt zeker ook voor Tom. “Fijn ook om die nacht op één plek te blijven en je niet te hoeven verdelen over vier feesten.” En wie zoenen de heren als het klokslag twaalf is? “Elkaar natuurlijk, haha! Er is op dat moment niemand dichter in de buurt.”
Ondertussen ligt San nog te soezen in New York, hopelijk dromend van De Verdieping en oesters.
 
Hoogtepunt 2012
Tom Trago: “Een live set van Levon Vincent in Trouw tijdens Voyage Direct in januari, waarin hij een bastoon vijf minuten liet ‘hangen’. Net toen ik dacht ‘what the f*ck, die kerel bakt er niks van’, barst ie los. Waan-zin-nig!”
 
Dimitri Kneppers: “Mijn Pitck Black-set op 5 juli in Trouw. Om drie uur ’s nachts ontstond in dat pikkedonker een heel bijzonder sfeertje. Ik vond het de ultieme clubervaring!”
 
En wat was het hoogtepunt van San Proper in 2012? Wij weten het, jullie? Degene die het antwoord weet of het meest orginele antwoord weet te verzinnen wint 2 kaartjes voor TweeduizendTrouw. Stuur het hoogtepunt van San Proper voor 28 december naar win@trouwamsterdam.nl
         
Tekst: Bonita van Lier