NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Kledingcodes en danspasjes

Kledingcodes en danspasjes

20-12-2012 | 11.44

Iedere keer verbaast het me weer hoe muziek en mode met name in het uitgaanscircuit nog steeds hand in hand gaan. Hoewel ik al jarenlang op veel verschillende plekken met verschillende muziekstijlen kom binnen de dance scene, valt het me de laaste jaren op hoe het publiek toch stiekem op elkaar let. Zoals het dromerige meisje met het knotje in d’r haar en hooggesloten bloesje dat een jaar geleden over de dansvloer dartelde op een Visionquest avond; waarvan ik nu meerdere soortgelijke types op een Trouw op Zondag zie rond dwarrelen. Of die ene jonge muziekpurist die vorig jaar op 17 jarige leeftijd binnen wist te komen op een Colors avond in zijn iets te grote dichtgeknoopte overhemd. Nu zie ik hem in de frontlinie staan voor de dj-booth met een groepjes jongens met een zelfde soort nonchalance.
 
Zou dat ontstaan van onbewuste kledingcodes komen doordat men goed om zich heen kijkt of door de vele party pictures die op alle sociale media verschijnen? Dit modeverschijnsel beperkt zich niet alleen tot de kledingstijl, maar uit zich ook in de danspasjes die massaal worden opgepikt. Na jarenlang het shuffle-verschijnsel om me heen te hebben gezien, dat zich langzaam heeft geëvolueerd in een deze-vuist-op-deze-vuist running man dansje, viel me een tegenreactie op van een groepje mensen die wild springend stonden te dansen voor de dj-booth alsof ze bij een rockconcert waren.
 
Het grappige is dat een aantal jaar geleden bepaalde kledingcodes en danspasjes bij bepaalde muziekstijlen hoorden of in ieder geval ergens mee geassocieerd werden; nu merk je dat iedereen en alles 'blend' en dat je het ene type meisje dat je op een feest zag, ook ineens op een heel ander soort feest kan tegenkomen die daar hetzelfde danspasje doet.
 
In de muziek zie je hetzelfde gebeuren: House dj’s die oude garageplaten door hun set laten lopen of UK Bass dj’s die van de techno snoepen.

Zelf vind ik die hele 'blending' best een interessant gegeven omdat zo iedereen in aanraking komt met muziek die ze anders niet ontdekt hadden of juist die mensen nooit zouden hebben ontmoet en nooit die bepaalde danspasjes over hadden kunnen nemen.
 
Ik ben heel erg benieuwd hoe dit zich nu gaat evolueren en of ik over 'n jaar dezelfde types tegenkom als dat ene meisje dat ik nu heb gespot.

Tekst: Dave Hukom