NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Hip Hop en rellen

Hip Hop en rellen

13-12-2012 | 14.21

Muziek, steden, subculturen en opstand zijn vaak innig verbonden. Dit was zeker het geval in Los Angeles in 1992, toen hip hop, de onderdrukte zwarte gemeenschap en rellen de ingrediënten waren van een hete zomer.

In 1991 vond de beruchte mishandeling van Rodney King plaats in Los Angeles, door vier blanke politieagenten. De beating werd gefilmd en kreeg veel aandacht in de Amerikaanse media. Voor veel mensen, voornamelijk de zwarte bevolking, stonden deze beelden symbool voor alles dat er mis was met de politie, in L.A. specifiek en in de Verenigde Staten in het algemeen. Toen de vier agenten werden vrijgesproken, sloeg de boosheid en teleurstelling vrijwel meteen om in rellen, die zes dagen aanhielden en resulteerden in 53 doden en honderden gewonden.

Dit kookpunt ontstond niet van de ene op de andere dag, maar was een optelsom van decennia van maatschappelijke, stedelijke en raciale problemen. Amerikaanse steden raakten meer en meer gesegregeerd en verdeeld in witte en zwarte wijken. De zwarte wijken waren in de meeste gevallen arm, er waren weinig voorzieningen en arbeidsmogelijkheden en bovendien werd geweld van politie tegen zwarte jeugd als onevenredig hard en racistisch ervaren.

Hip hop gold al sinds het ontstaan van het genre als uitlaatklep voor de zwarte jeugd. De beroemde vijf elementen van hip hop worden gebruikt om te laten zien hoe de jongeren omgaan met gang membership, problemen met drugs en politie en het leven in achtergestelde wijken van Amerikaanse steden. De beroemdste protest song werd N.W.A.’s Fuck tha Police uit 1988, dat kritiek uit op hoe politie en het rechtssysteem omgaan met de zwarte jeugd vanaf de jaren ’70. Het is dan ook bijna logisch dat dit nummer het anthem werd van de relschoppers in Los Angeles in 1992. De relschoppers beïnvloedden op hun beurt weer hip hop artiesten. Zo werd Dr. Dre’s klassieker The Chronic geproduceerd tijdens de rellen en zijn er geluidsfragmenten van die dagen op het album te horen.

De verwevenheid tussen hip hop, stedelijke problemen, subculturen en protest wordt aan de hand van de rellen in Los Angeles geïllustreerd in Uprising: Hip Hop and the L.A. Riots. Op dinsdag 18 december wordt deze documentaire getoond tijdens Shadow Cities, om 20:00u in De Verdieping.