NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Haal je eigen collodium plaat op de Nacht Bazaar

Haal je eigen collodium plaat op de Nacht Bazaar

12-12-2012 | 17.20

Lang voor Instagram's hap-snap-nostalgie, Photoshop-filters en zelfs nog voor filmrolletjes, moest fotografie toch ergens beginnen, niet? We doen even een snelle geschiedenisles en gaan naar 1822 toen de Franse uitvinder Joseph Nicéphore Niépce zijn eerste heliografie maakte. In 1826 schoot hij de allereerste foto die met behulp van een camera obscura werd gemaakt: "Uitzicht uit het Raam in Le Gras". In plaats van een snelle fingertap op een iPhone, had hij een sluitertijd van acht uur nodig. Een volle werkdag voor één plaatje.

Niet helemaal wat we gewend zijn, toch? Klopt. Dus vervolgens ontwikkelde Hercules Florence in 1832 een procedé dat hij Photographie noemde. Maar het was pas nadat Louis Daguerre, een voormalige partner van Niépce,  in 1839 zijn formule voor de daguerreotypie vrijgaf, dat Henry Fox Talbot de calotypie uitvond. Calotypie creëert negatieve beelden, een concept dat John Herschel heeft opgepakt voor zijn cyanotypie procedé. Herschel was de eerste om glasnegatieven te maken, ergens laat in 1839.

So what? Nou, dit is rond de tijd dat Frederick Scott Archer zijn natte plaat collodium procedé kenbaar maakt (1851). Dit procedé is te verdelen in ambrotypie (positief beeld op glas), albumen (eiwit) of zoutpapier prints en ferrotypie of tintypie (positief beeld  op metaal). Later in 1884, was het George Eastman - ja, die van Eastman Kodak - die met de uitvinding van film zorgde voor een afname van plaat fotografie. Maar laten we het toch even houden bij de natte platen en een kijkje nemen naar voorbeelden uit onze tijd.

Breaking Bad ken je wel toch? Speed bakken achterin een camper? Nou, Ian Ruther is een soort Mr. White van natte plaat collodium. Ruther heeft een berg chemicaliën in een busje en rijdt door de Verenigde Staten. Hij heeft zijn bestelbus omgetoverd tot een gigantische natte plaat camera. De beelden hij met zijn camera schiet zijn echt geweldig in detail en prachtig van formaat. Kijk maar eens naar z'n video, rechtsonder op deze pagina.

Eén van m'n andere favorieten Joni Sternbach. Haar meest bekende serie is SurfLand, een verzameling van Tintype foto's van surfers. Het natte plaat procedé is vrij arbeidsintensief: eerst moet je de chemicaliën mengen, de metalen plaat met collodium coaten, dopen in zilvernitraat, in de camera doen, blootstellen aan licht, ontwikkelen, fixeren & spoelen. Daarom zijn Sternbach's foto's een unieke mix van onderwerp & techniek en zorgen voor een prachtig resultaat van mysterieuze tijdloosheid.

Nu je dit allemaal hebt gelezen en gezien, wil je je eigen tintypie, toch? Nou, als je echt zelf wil proberen, neem dan een kijkje bij Alternative Photography, daar vind je veel how-to's.
Maar waarom zou je het jezelf niet makkelijk maken en gewoon naar de tweede editie van de Nacht Bazaar gaan? Daar komen de mensen achter Tintype Studio, Went & Navarro, hun liefde voor collodium platen laten zien. Wat voor hen begon als een beetje een rare hobby is een lopend project geworden als tegenhanger van hun voornamelijk digitale leven.

Dus kom naar de Nacht Bazaar en misschien ga je wel naar huis met je eigen collodium plaat. En vergeet niet om die dan weer op Instagram te plaatsen!

Tekst: Martijn Savenije. Als een fotograaf en oprichter van copypasteculture houdt hij ervan mooie dingen te observeren en te ontdekken.