NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

De muzikale snoepjes van Henrik Schwarz

De muzikale snoepjes van Henrik Schwarz

09-12-2012 | 11.11

Een zondagmiddag in Trouw op 31 januari 2010 was het podium voor één van de beste Trouw op Zondagen ooit. Een 4 uur lange liveset van Henrik Schwarz met een mix van zijn welbekende klassiekers en unreleased tracks zorgde voor de nodige euforie. Zijn maatje Sasse draaide daarna samen met Olaf Boswijk back-to-back en gooide er nummers zoals Acid Eiffel van Laurent Garnier in. De reacties waren lovend. Aanstaande zondag is het programma van 2 jaar geleden weer precies hetzelfde. Maar wat is er in de twee jaar allemaal veranderd in het muzikale leven van Henrik Schwarz? Tijd voor een klein verhaaltje.

Het zal voor niemand een geheim zijn dat Henrik het heerlijk vindt om live te improviseren. In verscheidene interviews geeft hij aan dat muziekgenres zoals jazz, funk en soul al op vroege leeftijd een grote inspiratiebron voor hem vormde. Vooral de jazz is iets waar Henrik bij elk interview lyrisch over vertelt; op elk moment kunnen doen wat je te binnen schiet en gewoon schijt hebben aan de ‘muzikale regels’. Een groot voorbeeld voor Henrik Schwarz was dan ook Jeff Mills: hoe hij uit het niets compleet nieuwe tracks live maakte met zijn analog equipment en ertussen de gekste geluiden losliet, inspireerde Henrik om hetzelfde te doen. And so he did.
 
In 2011 begon Henrik samen te werken met Bugge Wesseltoft, de grootse pioneer op het gebied van elektronische jazz. Samen brachten ze het experimentele improvisatie-album 'Duo' uit. Voor velen was dat zo'n heerlijke frisse wind door muziekland. Iets wat je voor het eerst luistert en waarvan je meteen hoort: dit is iets wat ik nog nooit gehoord heb! Een sprekend voorbeeld van het feit dat klassiek en elektronisch helemaal niet hoeven te bijten.
 
Ander goed nieuws: twee nieuwe albums van Henrik Schwarz zien na lang zwoegen en tweaken bijna het levenslicht. Zo heeft Henrik de laatste drie jaar gewerkt aan een album waarbij een orkest tien van zijn eigen techno/house tracks speelt. Geen elektronische geluiden, geen effecten, geen drum machines, alleen maar akoestisch. Zijn tweede album bestaat uit nieuw geschreven tracks gespeeld door een band, aangevuld met zijn kenmerkende synth-geluiden en drum sequences. 
 
En mochten sommigen dit nóg niet genoeg vinden: Henrik is met Frank Wiedemann van Âme begonnen met een gloednieuw experimenteel live club project: Schwarzmann. Zie het als een jamsessie waarbij Henrik en Frank grotendeels improviseren en in real-time geheel nieuwe tracks ‘bouwen’. Elk optreden compleet anders dan de vorige. Na voor het eerst in de Berghain en Stattbad in Berlijn te hebben opgetreden, gaan ze wellicht met hun nieuwe samenwerking ook naar het buitenland. Genoeg om naar uit te kijken dus.

Maar voordat we deze nieuwe muzikale snoepjes kunnen proeven, gaan we op de luie zondag heerlijk genieten van hetzelfde recept wat twee jaar geleden o zo zoet smaakte. Henrik samen met zijn maatjes Sasse en Olaf Boswijk de hele avond lang.

De voorverkoop voor deze avond is volledig uitverkocht. Er zijn nog wel een paar honderd kaarten aan de deur. De deuren openen om 18.00 dus zorg dat je er vroeg bij bent.