NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Studio Barnhus

Een fictieve biografie

Studio Barnhus

26-11-2012 | 09.18

Axel, Petter & Kornél groeiden op in een weeshuis gelegen in een buitenwijk van Stockholm, naast een donker bos. Elke ochtend werden de jongens wakker gemaakt door de nonnen voor het ochtendgebed en werden ze naar school gestuurd. Daar ging de dag snel voorbij. In de late middag deden de jongens alsof ze hun huiswerk deden of ze gingen buitenspelen. De drie vrienden maakten zich nooit zorgen en het maakte hun niets uit dat zij in een weeshuis opgroeiden. De nonnen waren aardig, maar een beetje simpel en dus konden de jongens doen waar ze zin in hadden. Nooit misten zij daarbij een echte familie, want tenslotte hadden zij elkaar.

In het weekend hoefden de drie vrienden niet naar school. Vaak gingen zij na het ochtendgebed naar boven om huiswerk te maken en klommen zij uit het raam naar de tuin. Op een dag, een warme zaterdag in juni, besloten zij weer eens het Dysterhetbos te verkennen. Zij hadden dit al ontelbare keren eerder gedaan en kenden grote delen van het bos als geen ander. Maar op deze dag leek het bos veranderd. De drie vrienden liepen op de grote weg toen zij zich realiseerden dat de omgeving donkerder was dan ooit tevoren. Ineens voelde alles vreemd. De jongens werden bang. Maar natuurlijk wilde geen van hun dit toegeven en ze bleven dieper het bos inlopen. Na enkele momenten ontdekten ze een klein weggetje dat ze nooit eerder hadden gezien. Toen hun nieuwsgierigheid het won van hun angst besloten zij de nieuwe weg in te slaan. Al snel liepen zij sneller en zonder zich om te draaien renden zij verder in het onbekende.

Na een korte tijd, die als een eeuwigheid voelde, stopten ze eindelijk om adem te halen. Toen ze om zich heen keken bewogen de bomen op een geheel nieuwe manier. Lichtflitsen kwamen uit het niets. Maar het meest indrukwekkend waren de oneindige, ongekende geluiden die zich om hun hersenen sponnen. De drie vrienden waren gefascineerd. Nog nooit hadden zij iets gehoord wat tegelijkertijd zo vreemd en zo bekend voelde. Nog nooit hadden zij zich zo thuis gevoeld. Meteen wisten zij dat zij deze nieuw ontdekte wereld nooit meer zouden verlaten. Ze zouden ze verkennen en het leven volgens haar weinige regels leven. Maar de drie vrienden waren niet naief. Zij begrepen dat zij deze ontdekking te danken hadden aan hun afkomst, het weeshuis. En zij besloten om zichzelf een naam te geven die hun voor altijd zou herinneren waar zij vandaan kwamen: Studio Barnhus.
 
Studio Barnhus draaien op 30 November in Trouw!

Tekst: Arif Malawi