NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Fotografie tijdens de Nacht Bazaar

Ursula Jernberg

Fotografie tijdens de Nacht Bazaar

14-11-2012 | 12.12

Op de Nacht Bazaar kijk je jouw ogen uit. Tweehandskleding stands, eetkraampjes met de lekkerste producten, kappers met hun scharen in de aanslag en masseuses, klaar om jouw naar het hoogte niveau van ontspanning te brengen. Ook op het gebied van fotografie is de Nacht Bazaar uitermate goed vertegenwoordigd. Op 21 december exposeert namelijk de zeer getalenteerde Ursula Jernberg haar werk in De Hal. Tijd om haar eens beter te leren kennen.

Ursula liep als vijftien jarig meisje al rond met de praktica camera van haar vader. In haar leven was fotografie altijd 'de rode draad'. Toen ze eind twintig was, begon ze eerst aan een half jaar Rietveld en toen de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Haar project 'Characters of Jante' ontstond aan het einde van het derde studiejaar; na een stamboomonderzoek is zij naar Noorwegen vertrokken om haar 'roots' achterna te gaan. Een fascinatie voor dit land ontstond en heeft haar sindsdien niet meer losgelaten. 

Tijdens haar reizen naar het hoge Noorden ontdekte Jernberg 'De Wet van Jante'. Deze wet wordt door de Deens/Noorse schrijver Aksel Sandemose omschreven in zijn boek 'En flyktning krysser sitt spor' (Een vluchteling kruist zijn spoor) dat rond 1930 werd gepubliceerd. In dit boek beschrijft Sandemose de in zijn ogen typische bekrompenheid van de Scandinavische mentaliteit. Het verhaal speelt zich af in het fictieve stadje Jante, waar een beklemmende sfeer heerst. De inwoners vertonen groepsdwang en gedragen zich op dezelfde manier, alsof ze ongeschreven wetten volgen. Sandemose vertaalde deze ongeschreven wetten naar tien heldere regels en hij noemt ze 'De Wet van Jante'. 

1. Je moet niet denken dat je wat bent.
2. Je moet niet denken dat je even veel bent als wij.
3. Je moet niet denken dat je slimmer bent dan wij.
4. Je moet je niet inbeelden dat je beter bent dan wij.
5. Je moet niet denken dat je meer weet dan wij.
6. Je moet niet denken dat je meer bent dan wij.
7. Je moet niet denken dat je deugt.
8. Je moet niet om ons lachen.
9. Je moet niet denken dat iemand om je geeft.
10. Je moet niet denken dat je ons wat kunt leren.

In haar project 'Characters of Jante' maken we kennis met de personages uit Jante, omgeven door de stilte van Scandinavisce desolate landschappen. Het doel van dit project is om mensen aan het denken te zetten over onze gedragscodes: hoe wij ons gedragen in ons dagelijks leven en op welke manier wij ons hetzelfde uiten. Iets om over na te denken tussen al de lekkere hapjes, activiteiten en natuurlijk het dansen door!

http://www.ursulajernberg.nl/