NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Cowboys Janken Ook

Cowboys Janken Ook

09-11-2012 | 16.24

Sven en Gijs zijn elkaars beste vrienden. Ze zijn achttien, onafscheidelijk, net klaar met de middelbare school en vol toekomst dromen. Ze leven een onbezonnen en onbezorgd bestaan, totdat Sven op een avond onbedoeld een heftige vechtpartij uitlokt waardoor Gijs in een coma belandt. Sven worstelt met enorme schuldgevoelens en de angst zijn beste vriend voor altijd kwijt te zijn. Als Gijs ontwaakt uit zijn coma, geeft dat Sven de hoop die hij nodig heeft om hem terug te winnen. Maar hoe hard hij het ook probeert, Gijs is veranderd en tussen de twee vrienden is niets meer hetzelfde als voorheen.

Het verhaal van Cowboys Janken Ook is ontstaan vanuit de gedeelde angst van de makers; iemand dreigen te verliezen die je het meest dierbaar is. De manier waarop een vriendschap zich in dit soort zware tijden manifesteert, fascineert de makers. Een ervaring met nodeloze agressie in de nacht, die dichtbij de regisseur staat, is het vertrekpunt geweest van het scenario van Cowboys Janken Ook.
Sommige vriendschappen zijn als een liefdesverklaring zonder seks. Een bevestiging van je eigen bestaan. Het bewijs dat jouw werkelijkheden en ideeën kloppen en dat anderen die ook zo ervaren. Je vrienden helpen je de wereld te veroveren en te delen met elkaar. Maar vriendschap heeft verschillende fases. Daar waar het in zware tijd overeind blijft, weet je dat je er onvoorwaardelijk voor elkaar bent. Dit is waar Sven en Gijs in onze film mee worstelen wanneer Gijs onbedoeld het slachtoffer wordt van een vechtpartij die Sven heeft uitgelokt. Hun vriendschap zal onvermijdelijk moeten veranderen.

In de film zullen de rollen van Sven en Gijs gespeeld worden door Ko Zandvliet en Jonas Smulders. Twee Amsterdamse 18-jarige jongens, Ko en Jonas zijn net zoals Sven en Gijs al lange tijd bevriend. Ko speelde zijn eerste rol in de speelfilm Sonny Boy. Waarna hij in de film Razend zijn eerste hoofdrol bemachtigde. Daarnaast bespeelt Ko in de populaire, Amsterdamse band Jungle by Night, de trombone. Jonas speelde een bijrol in de televisie serie ‘Hoe overleef ik…’, en proeft dit jaar de vruchten van het vrije ‘tussenjaar’ bestaan.
 
Cowboys Janken Ook is de afstudeerfilm van regisseur Mees Peijnenburg. De film wordt ontwikkeld in samenwerking met de VPRO waar deze in augustus ook op wordt uitgezonden. De film gaat in première op het Eindexamenfestival van de Nederlandse Filmacademie in het Eye en is daarnaast te zien op het filmfestival in Utrecht. Zondag 18 november vanaf 22.00 uur vindt er een feest plaats in Trouw waarvan de opbrengst geheel naar de totstandkoming van de film gaat.