NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Introducing Dan Snaith

Deel #3

Introducing Dan Snaith

14-10-2012 | 11.07

Niobe stond op Andorra, en Andorra was sixtiespop. Maar sixtiespop op zijn wildst en warmst – zoals het ook in de jaren 60 nauwelijks gemaakt werd. Door journalisten werden ze de nieuwe Beach Boys genoemd. En dat vond Dan Snaith niet leuk. En een beetje flauw en gemakzuchtig was het ook wel – in 2007 werden zowel Animal Collective, die dat jaar Strawberry Jam uitbrachten, als Caribou vrijwel altijd in één adem genoemd met The Beach Boys, terwijl het bijzondere juist was dat beide bands net sterk beïnvloed waren door laat we zeggen The Zombies, als door J. Dilla of Pantha du Prince. En, als eerder gezegd, Dan doet nooit één ding tegelijk, dus ook niet Beach Boy spelen. Dan Snaith is gepromoveerd in de wiskunde, is naar eigen zeggen heel goed in pingpong en was toen Job en ik hem spraken net bezig met trampolinespringlessen. Ik bedoel, kom op.

Dus na Andorra geen sixtiespop meer, maar dance. Wat onzin is natuurlijk: op Andorra kon je al prima dansen (raven zelfs), en op Swim, hun meest recente album, staat genoeg wat je in koor kunt meezingen, Odessa bijvoorbeeld. Eigenlijk past Swim bij elk moment: in de auto, tijdens het koken, op afters, als soundtrack voor je ontbijt of op de fiets door de regen. Of Sun sun sun in de zon. Misschien zijn ze daarom met hun laatste album plots twee keer zo bekend geworden: omdat het alles en iedereen past. En omdat Dan er weer hard voor werkte natuurlijk: meer dan 300 shows speelde hij in een jaar, en elke show werden ze beter. Zelf zag ik ze vier keer tijdens de tour, waaronder een keer als het Caribou Vibration Ensemble. Waar ze in Paradiso als Caribou in 2011 een bijna beangstigend perfecte show hadden gespeeld, was hun optreden als Vibration Ensemble in Gent zo mogelijk nog beter. Er ging van alles fout, maar het was wilder dan alles wat ik zag. Het Vibration Ensemble bestond uit Caribou, de drummer van Yeasyer, een aantal dronken blazers, Four Tet (die de onweersgeluiden bestuurde) en James Holden; alles samen zeg maar.

Maar in Trouw staat Dan als Daphni. Dat wil zeggen: alleen en achter de draaitafels. En noem hem die avond niet Caribou, Manitoba of Dan Snaith; het is de Daphni tour, en Daphni moet hij genoemd worden.

Tekst: Luc Mastenbroek