NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Een nacht met Dimitri

Een nacht met Dimitri

25-10-2012 | 11.30

Een hele nacht met Dimitri.. wie droomt daar niet van? Op vrijdag 26 oktober dansen we weer zes uur lang aan z’n voeten. ‘RoXY revisited’ of helemaal ‘Trouw anno nu’?

Dimitri zucht licht als de naam ‘RoXY’ valt. Maar het is nu eenmaal het eerste wat veel house-adepten van zijn generatie te binnen schiet als ze de naam ‘Dimitri’ horen. “RoXY was magisch in z’n tijd. Er was een soort hippie-revival gaande en 1988 was een nieuwe ‘Summer of Love’. De extravagante stijl van RoXY paste daar helemaal bij. Het was een spannende periode en ik heb er goede herinneringen aan, maar het is voorbij en RoXY komt niet meer terug. Eigenlijk ging het daar toen helemaal niet om de muziek, maar om het hele theater en spektakel eromheen. Dat is een groot verschil met een club van nu als Trouw, waar muziek centraal staat.”
Zijn er voor hem persoonlijk dan toch overeenkomsten? “Ruimte voor experiment,” zegt hij zonder één seconde na te denken. “Ik kan in Trouw, net als indertijd in RoXY, m’n eigen verhaal vertellen. Voor mij is dat een verademing, want ik ben nogal eigenwijs van aard.”
 
Georgio Schultz
Nieuwe magie dus? “Muzikaal gezien zeker. Trouw programmeert met lef en dat hoor je ook om je heen als je met mensen uit het vak praat. Respect alom. Het draait in Trouw niet om de populariteit van een dj, maar om wat die telkens weer aan nieuw geluid durft mee te brengen. Het is een doorgaande ontwikkeling. Fantastisch ook dat uitstekende Nederlandse labels als Rush Hour hier hun basis hebben gevonden.” Juist door die liefde voor de muziek voelt Dimitri zich op z’n gemak in Trouw. “Het is elke keer weer thuiskomen. Ook voor mij is het een basis geworden.”
Zit er nieuw geluid in zijn tas, aankomende vrijdag? “Zeker. Ik heb twee nieuwe tracks van mezelf bij me: ‘Techno por favor’, geproduceerd met Reinoud van Toledo, en ‘Detroit Summer’. Van die laatste track heeft San Proper een vocale remix gemaakt waar ik erg blij mee ben.”  
Dimitri brengt nóg een verrassing mee: dj Georgio Schultz. “Hij legt via een keyboard een extra laag over alles. Dat zorgt voor een soort live effect.”
 
Derrick May
We kijken nog even terug naar ADE 2012. Had hij zelf de kans te luisteren of van zichzelf te laten horen? “Ik heb op donderdag gedraaid in De Duif en op zaterdag lag ik opeens in een groot bed in Felix Meritis voor ‘In bed with..’ Dat werd een persoonlijk interview over m’n drijfveren, m’n carrière en bijbehorende anekdotes. Leuk om te doen.”
Dimitri miste DJ Harvey op een haar, maar had in de coulissen nog wel een ontmoeting met Derrick May. “Ik ben vrij introvert en laat me normaal niet zo beïnvloeden door collega’s, maar als er iemand is met wie ik me verwant voel en door wie ik me muzikaal graag laat uitdagen, is het Derrick wel. We hebben meerdere malen ‘back to back’ gedraaid en de energie die dan tussen ons ontstaat, kan ik met niets vergelijken. Dat is wat liefde voor muziek met je doet.”
 
Tekst: Bonita van Lier