NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

ADE dag 5: (bijna) live uit Trouw

ADE dag 5: (bijna) live uit Trouw

25-10-2012 | 15.36

De vlaggen zijn gestreken, dj’s en bezoekers uit het buitenland slapen weer in hun eigen bedjes: ADE 2012 is ook voor Trouw voorbij. Clubmanagers Daan Steures en Twan Harmsen blikken terug op een succesvolle editie.

Daan geniet nog na van Zondag in Trouw, de laatste ADE-dag/nacht. “Het was één grote golfbeweging, van 9 uur ’s morgens tot 3 uur ’s nachts. Alles vloeide naadloos in elkaar over. Job Jobse en dj Tennis draaiden ’s middags om 3 uur een superset, perfect voor dat moment. Het publiek deinde lekker mee. Ik keek ernaar en dacht ‘dit is nú al te gek en we hebben nog twaalf uur te gaan!’” De overgang van de zaterdagnacht naar de zondagochtend mocht er volgens Daan ook zijn. “We hadden een ontbijt georganiseerd. Dan zie je bezoekers, waarvan sommigen nog geen oog hadden dichtgedaan, en dj’s als DVS1 zomaar gezellig naast elkaar zitten. Ik hoorde mensen zeggen dat ze nog nooit zo’n nacht hadden meegemaakt. Die zondag was voor mij één van de hoogtepunten van heel ADE 2012.”
Achter al die spontane gezelligheid zat een, voor de gasten vaak onzichtbare, strakke organisatie. “Ik ben er trots op dat we buiten geen lange rijen hadden, terwijl het toch elke nacht praktisch uitverkocht was. Per uur kunnen we ongeveer 350 man naar binnen loodsen. Qua logistiek verliep dat allemaal uitermate soepel.” Het publiek was volgens Daan extra gevarieerd. “Colors op donderdag trok een wat jonger publiek, terwijl bijvoorbeeld bij DJ Harvey versus Andrew Weatherall op zaterdag de gemiddelde leeftijd omhoog schoot. Veel mensen waren nog nooit in Trouw geweest en echt onder de indruk van de sfeer. En natuurlijk veel buitenlands bezoek.”
Kritische opmerkingen waren er van een fotograaf die, eenmaal binnen, de ADE-‘signing’ miste. “Ik heb hem gezegd dat wij nooit ook maar iets van ‘signing’ in het interieur laten zien. Na afloop kwam hij naar me toe om te zeggen dat hij die attributen uiteindelijk helemaal niet gemist had om de ADE-sfeer vast te kunnen leggen. ‘Jullie hebben ’t inderdaad helemaal niet nodig. De sfeer hierbinnen zegt genoeg.” Die uitspraak illustreert precies hoe ik ’t opvat. ADE hoeft ons niet over te nemen. Wij versterken het festival, puur omdat wij TrouwAmsterdam zijn.”   
 
Opperdepop
Voor collega-clubmanager Twan Harmsen vormden Harvey en Weatherall het muzikale hoogtepunt. “Ik zag hoe mensen stil werden en elkaar alleen nog maar aankeken. Er was een enorme saamhorigheid, erg mooi om te zien.” Gevraagd naar het totale aantal ADE-gasten, komt Twan op zo’n 6.400 mensen uit. Trouw was prima voorbereid op hun komst. “Ons programma stond al in augustus als een huis en daardoor verliep de voorverkoop bijzonder goed. Je kunt dan al vroeg je voorbereidingen treffen. In ons restaurant hadden we nog eens extra mensen over de vloer: dj’s als Richie Hawtin en grote namen uit de industrie van over de hele wereld. Zowel de medewerkers in de club als in het restaurant hebben keihard gewerkt om het iedereen naar de zin te maken.”
De voorraden bekijkend, kan Twan tot zijn tevredenheid constateren dat maandagmorgen vrijwel alles op was. “In totaal zijn er 4.536 flesjes water doorheen gegaan. Op zondag alleen werden er 250 saucijzenbroodjes, 450 croissants, 100 chocobroodjes, 125 bananen en 40 kilo frites verkocht. Dansen maakt hongerig.”
ADE 2013 gaat voor Trouw volgens Twan nóg beter uitpakken dan de vorige edities. “We hebben laten zien hoe professioneel we werken en hoe goed we kunnen organiseren. In de hele wereld hebben we nu ‘fans’ die graag nog eens terugkomen naar Trouw.”
 
Hoe graag iedereen in Trouw is, blijkt uit een e-mail aan Trouw van het Berlijnse label Ostgut Ton, de dag na ADE. “Liebe, liebe Leute, Trouw wordt in de wandelgangen inmiddels de Bermuda Triangle genoemd. De helft van ons gezelschap heeft z’n vliegtuig gemist!” Dat beschouwen we maar als een compliment.  
 
Tekst: Bonita van Lier