NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

ADE Dag 3: Live vanuit Trouw

In gesprek met Tom Trago

ADE Dag 3: Live vanuit Trouw

20-10-2012 | 13.34

De derde ADE-nacht in Trouw is een Hollands onderonsje. Clone, Delsin en Rush Hour bundelen hun krachten voor een uniek event. Strijd der Titanen of ouwe-jongens-krentenbrood?
 
Bér Engels van Red Bull Music Academy over de vloer. Hij gaat vanavond opnames maken voor RBMA Radio, die tussen nu en pakweg een maand worden uitgezonden. “Er zullen vanavond veel vertegenwoordigers uit de industrie zijn, want de line-up is erg bijzonder. Zoveel Nederlandse namen bij elkaar en dan ook nog van zoveel betekenis voor de ontwikkeling van de elektronische muziek. Trouw is hiervoor de perfecte plek: uniek, ‘open minded’ en vooruitstrevend. Ik kijk uit naar Clone, echt een sterk label. Rush Hour vind ik juist weer opvallend als het om niet-elektronische muziek gaat: jazz, afro. En Delsin is natuurlijk ook een label met impact, met een act als Delta Funktionen.”
 
Verwend Amsterdam
ADE is niet alleen groter geworden, het biedt volgens Bér ook meer ruimte voor experiment dan in de beginjaren. “De programmering is breder geworden, interessanter. Je ziet ook dat genres elkaar steeds meer overlappen. De kwaliteit neemt naar mijn mening toe. Voor RBMA zitten er in elk geval steeds meer krenten in de pap.” Is er nog ruimte voor groei van het festival? Bér denkt van niet. “Qua capaciteit zitten we in Amsterdam wel tegen het plafond. ’t Zou een idee zijn om er een Dutch Dance Event van te maken, maar ja, de scene draait nu eenmaal om Amsterdam. Hier gebeurt ’t allemaal.”
Bér heeft gemerkt dat ‘local heroes’ als San Proper en Tom Trago in het buitenland een heldenstatus hebben, die misschien nog wel groter is dan in hun thuisstad. “Ik was een half jaar geleden met San en Tom in Concrete in Parijs. Ze zijn daar echt ‘huge’ en zo worden ze ook ontvangen. Hetzelfde geldt voor acts als Delta Funktionen en A Made Up Sound. Echte headliners in Berlijn. Dat mogen we ons hier in Amsterdam best realiseren. Zijn we verwend? Dacht ’t wel, ja.”   
 
Collectief
Tom Trago heeft in het restaurant net z’n Trouwmaaltje achter de kiezen. Geconfronteerd met de lovende woorden van Bér zegt hij zichzelf allesbehalve als een held te zien. “Weet je, waar het op neerkomt is dat ik me vereerd voel dat ik heb mogen meebouwen aan wat je de Amsterdamse Sound zou kunnen noemen. San en ik zijn daar al jaren mee bezig. Belangrijkste kenmerken: grenzeloos, expressief, ‘open minded’. Muziek om de muziek, en niet om jezelf als dj op een podium te zetten. Vanuit die grenzeloosheid is bijvoorbeeld B-Boy House ontstaan. Gewoon goede muziek, niet meer, niet minder.”
ADE is voor hem een feestje met vrienden en collega’s, een soort familiebijeenkomst. “Normaal vliegen we de hele wereld over, en nu komt de wereld naar ons toe. Ik ben echt trots op deze plek. We kunnen laten zien dat ons publiek een gecultiveerde smaak heeft. Het heeft zich in de afgelopen twintig jaar met de muziek en met ons mee ontwikkeld. Wat ook opvalt: Nederlanders kunnen supergoed organiseren. ADE zit heel goed in elkaar.” Vannacht zijn de sets kort. Tom draait om 3:15 uur met Alfabet en daarna nog even alleen vanaf 4.00 uur. Niet veel tijd dus. “Maakt niet uit. We staan hier met elkaar als een soort collectief. We dragen deze nacht samen.” 
 
www.RBMARadio.com
 
Tekst: Bonita van Lier