NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Zalige zeebeestjes & Tijgerbalsem

Zalige zeebeestjes & Tijgerbalsem

12-09-2012 | 16.48

Op 29 september kunnen we weer genieten van Jean Pierre Enfant (Les Enfants Terribles, Amsterdam). En ja, ook deze deejay moet natuurlijk eten voor hij de Trouwnacht ingaat. Over creepy crawlies en Tijgerbalsem.

Kreeft, langoustines, oesters, scheermessen en mosselen. Daarvoor schuift Jean Pierre Enfant graag aan tafel aan. Kieskeurig is ie wel, want al die zeebeestjes komen alleen op z’n bord als ze kraak- en kraakvers zijn. Fruits de mer zijn volgens Jean Pierre namelijk pas lekker als ze kort voor consumptie direct uit de zee zijn gevist. En hij kan het weten, want hij groeide praktisch op met creepy crawlies uit de Atlantische Oceaan.
 
Jean Pierre, vanwaar die liefde voor schaal- en schelpdieren?
‘Mijn ouders hadden de eerste zeezeilschool van Nederland. Ze zeilden veel langs de Franse Atlantische kust en ik was tussen m’n 2e en 14e vrijwel alle vakanties aan boord. We aten voornamelijk vis en schaal- en schelpdieren die we van de vissers zelf kochten. Magnifiek natuurlijk. Verser en lekkerder zal je ’t nergens vinden. Als je zo jong al zo goed eet, ontwikkel je een uitgesproken smaak. Ik laat me dus niet zomaar wat in de maag splitsen. En als ik dan goede kreeft of langoustines te pakken heb, is een beetje zelfgemaakte mayonaise het enige wat ik nog toevoeg. Meer is echt niet nodig, want verse schaaldieren zijn van zichzelf al heel smakelijk.’
 
Toe maar, je bent een echte gourmand dus.
‘Haha, als je ‘t zo wilt noemen. Maar ik hou niet van opgeprikte toestanden of zo. Ik eet graag in Trouws restaurant, juist omdat het er relaxed aan toegaat. En ja, het eten is echt goed. Thuis kookte mijn moeder vooral biologisch en met veel verse groenten. Die smaken herken ik in de keuken van Trouw. Knolselderij, pompoen, pastinaak: ik vind ’t allemaal even lekker. Voor we draaien hebben we altijd een etentje met elkaar, een artists dinner. Mooi om dan even om je heen te kijken en te merken hoe gezellig de gasten het met elkaar hebben. Niet alleen tijdens het eten, maar ook daarna als ze langzaam richting de club opschuiven. De sfeer zit er eigenlijk meteen goed in.’
 
Als jij de 29e komt draaien, ligt het herfstmenu op tafel. Nog wensen?
‘Ik hoop dat die pompoenravioli weer op de kaart staat. Die vind ik echt zalig. Burrata, van die zachte romige mozzarella, vind ik ook erg lekker, maar dat zal wel meer iets voor het voorjaar zijn.’
 
Trouws restaurant heeft een nieuwe Marokkaanse souschef. De kaart zal daardoor ook een Noord-Afrikaans tintje krijgen.
‘Alleen maar goed. Ik hou bijvoorbeeld erg van tajines. Die mengeling van vlees en vruchten, van zout en zoet is met niets te vergelijken. Kom maar op, zou ik zeggen!’
 
Vaker tegengekomen, die combi van club en restaurant?
‘Nee, die is bijzonder. Ik kom regelmatig in Berlijn. Een club als Berghain heeft geen restaurant, maar je mag zelf wat te eten meebrengen, zoals appeltjes. Dat is op zich natuurlijk best grappig en je verwacht het niet op zo’n beroemde plek.’
 
Nog andere Berlijnse tips?
‘Nou, meer nog een verhaaltje. Ik draaide vorig jaar september in Katerholzig in de Michaelkirchstrasse. Die nacht was ik eigenlijk ziek, ik voelde me ontzettend grieperig en beroerd. M’n hoofd zat potdicht, niet echt handig als je moet draaien. Ik had toevallig een potje Tijgerbalsem bij me en heb daar op goed geluk m’n slapen mee ingesmeerd. Vijf minuten voor begin van mijn set sprongen m’n oren in één klap open. Sindsdien smeer ik voor elke set m’n slapen in. Noem ’t een tic, maar ik krijg er een heldere kop van. Dus als je 29 september opeens Tijgerbalsem ruikt tussen al dat danszweet, ben ik het!’
 
Tekst: Bonita van Lier
Twitter: @CuliLady
 
www.lesenfantsterriblesamsterdam.nl