NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Transseksualiteit in Canada

Xavier Dolan maakt weer een meesterwerk

Transseksualiteit in Canada

24-09-2012 | 15.20

Wie Xavier Dolan niet kent, heeft de laatste jaren werkelijk onder een steen geleefd. De 23-jarige Xavier Dolan heeft met zijn nieuwe film Laurence Anyways nu al drie 'full-length' films op zijn conto staan en kan met recht een wonderkind worden genoemd.

Xavier Dolan's films worden gekenmerkt door het thema seksualiteit. Dolan voelt als een frisse wind in de wereld van cinema en is er zeker niet vies van om een taboe te doorbreken en een gevoelig onderwerp onbelicht te laten. De onderwerpen van zijn films varieren namelijk van driehoeksrelaties en het homo-zijn tot transsekualiteit. Op sommige momenten is zijn werk niet altijd even fijn om te kijken. Soms wil je eigenlijk even je ogen en oren dichten; jezelf afschemen. Maar kunst is ook niet altijd behaaglijk en Dolan heeft van zijn films zeker geen makkelijke ritje gemaakt. Naast het thema van seksualiteit neemt in zijn films de vrouw altijd een hele prominente plaats in. Hierdoor wordt Xavier Dolan ook gezien als het Canadese antwoord op Pedro Almodóvar en François Ozon.

Dolan zijn laatste film, Laurence Anyways, is op 20 september in Nederland in premiere gegaan en geeft een hele nieuwe draai aan het klassieke liefdesverhaal. De film gaat over een vrouw en haar vriend die besluit om zich te laten ombouwen tot een vrouw. Dolan maakt hier een geloofwaardig en intens drama van met Melvil Poupaud en Suzanne Clément in de hoofdrol. De film blinkt vooral uit op het visuele aspect: elke frame, elke scene is een pareltje om naar te kijken en heeft een cinematische energie die je niet vaak ziet. Hierdoor kijk je de 161 minuten met gemak weg en blijf je achter met een honger naar meer!

Laurence Anyways is dan ook werkelijk waar overspoeld met grote filmprijzen. De film werd op het filmfestival van Cannes met staande ovaties ontvangen en ontving de Prijs voor Beste Actrice. Bij het Toronto International Film Festival won de film de prijs voor Beste Canadeze Film.

Om het geweldige werk van Xavier Dolan in het zonnetje te zetten, geven wij 3x2 vrijkaarten voor deze film weg en 3x een DVD van J’ai Tué Ta Mere en 3x Les Amours Imaginaires! Het enige wat je hoeft te doen is een mailtje sturen naar win@trouwamsterdam.nl t.a.v. 'Xavier Dolan' met antwoord op de volgende vraag: Voor welke prijs was 'Laurence Anyways' genomineerd op Cannes 2012?
Vergeet niet je volledige adres te vermelden in de mail.