NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

LEGOWELT x CLONE x DELSIN x RUSH HOUR

LEGOWELT x CLONE x DELSIN x RUSH HOUR

26-09-2012 | 10.21

Het wordt de techno-toeristen makkelijk gemaakt: tijdens ADE hoeven ze maar naar één avond, op één locatie, om in één klap een feest van de drie meest toonaangevende Nederlandse platenlabels mee te pakken. Op vrijdagavond 19 oktober presenteren Clone, Delsin, Rush Hour zich gedrieën in Trouw.

De drie labels staan al zo'n vijftien jaar garant voor electro-, house- en techno-releases van de bovenste plank. Met oog voor het talent van eigen bodem en groot respect voor de leermeesters uit Chicago en (vooral) Detroit. Tijdens de Clone X Delsin X Rushhour ADE-special staan, zowel in de bovenzaal als in De Verdieping, de lokale helden centraal. Eén van die helden is Legowelt ofwel Danny Wolfers, de belachelijk productieve underground-lieveling uit Scheveningen. Met releases op Clone, Rush Hour en het aan Delsin-gelieerde M>O>S achter zijn naam, is hij een levend bewijs van de natuurlijke samenhang tussen de drie labels. We vroegen Danny naar zijn favoriete releases op Clone, Delsin en Rush Hour en ontvingen antwoorden in zijn kenmerkende stijl.

DELSIN: 154 - Strike (album)
"Simpelweg het beste techno album ooit gemaakt in Nederland. Een groots muzikaal eikpunt vol met vervliegende smudgey polderdiepheid... Je weet wel, in de herfst met een fietsje door de regen naar een pan met soep. In de jaren negentig, dus nog geen internet enzo. De lullige Nederlandse stroopwafel-cultuur transformerend naar iets groters."

RUSH HOUR - The Album Formerly Knows as... (album)
"Landcruising dus, maar dan in een nieuw jasje, met nieuwe versies en zo. Verder kan ik daar niet zoveel over zeggen." Dan doen wij dat toch? Carl Craig's meesterwerk uit 1995, min de gedateerde elementen (gitaarsolo's iemand?) plus een geluid om door een ringetje te halen. Een onbetwiste mijlpaal in de elektronische muziekgeschiedenis, indertijd wat liefdeloos uitgegeven door Warner. In 2005 op nieuw beschikbaar gemaakt door liefhebbers-label Rushhour, dat zijn rol als conservator van elektronische muziekcultuur, gezien de stroom aan essentiële re-releases en compilaties, met verve vervult. 

CLONE: Drexciya - Hightech Nomads (van het GRAVA 4 album)
"Een van de beste Drexcyia tracks, een blauwdruk van hoe techno voor mij moet klinken: machtig, stompend, zwakzinnig, simpel en rauw doch met een emotionele verfijndheid, in de verte zich verspreidend over lichtjaren in de ruimte, de ziel masserend met futuristische droombeelden en grootheidswaanzin en die bas... die bas man.... Het doet met ook denken aan een soort indianen muziek: om de totempaal heen, je weet wel, een "wardance" met een trommel."

Benieuwd naar Danny's eigen interpretatie van techno? Download dan vooral zijn gratis album THE TEAC Life. "Raw as fuck autistic Star Trek 1987- Misty Forests- X-FILES,- DETROIT unicorn futurism made on cheap ass digital & analog crap synthesizers recorded in a ragtag bedroom studio on a TEAC VHX cassettedeck in DOLBY C with an unintelligible yet soulfull vivacity", zegt hij er zelf over. Wij vinden het gewoon het beste techno-album dat we in 2012 hoorden. Zet 'm op, staar door je beregende raam naar de natte straat en verheug je op een mooie avond top-elektronica van eigen bodem. Die vier weken tot 19 oktober kom je heus wel door.

Tekst: Joost de Kleine | www.eclectro.nl