NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Eliphino en Colors, twee handen, één buik.

Eliphino en Colors, twee handen, één buik.

11-09-2012 | 15.38

Een hiphop-mentaliteit, een house-gevoel, R&B-vibes, een garage-swing. En ongeforceerd vooruitstrevend. De muziek van Eliphino bevat alle elementen die Colors tot zo'n onweerstaanbaar feestje maken. Aanstaande vrijdag staat de Britse producer, geboren als Tom Wrankmore, achter de draaitafels van Trouw.

Met die draaitafels kan Eliphino aardig uit de voeten: op zeventienjarige leeftijd draait hij als hiphop-deejay in Leeds. Wrankmore richt zich op DMC-stijl mixen en staat op de poster met grote namen als Madlib en Q-Bert. Eliphino houdt het niet bij deejayen alleen: hij koopt een MPC en gaat produceren. Zijn gratis te downloaden EP Seasons uit 2008 is een degelijke collectie tracks voor de huiskamer, vol typisch Britse triphop: soulfull en melancholisch. De tracks op Seasons staan in schril contrast met Let Me Love You Forever, zijn bijdrage aan de Brownswood Eclectric-verzamelaar van überdeejay Gilles Peterson, uit 2010: de hiphop-breaks zijn ingeruild voor een swingende, zwaar op percussie leunende UK Funky beat. De gesample'de soulvocalen blijven, maar worden ondersteund door electronica in de beste Warp-traditie. De nieuwe Eliphino klinkt als Plaid in de beste jaren, maar dan op een dansvloer in West-London.

Eliphino's drie EP's op het toffe Berlijns/Londense label Somethink Sounds zijn opzwepend, diep en zeer verslavend. Wrankmore pint zich niet vast op één tempo of soort ritme. Soms gebruikt hij een Burial-achtige swing, soms klinkt hij als de grootstedelijke evenknie van Matthew Herbert. Of de Engelse achterneef van deejay Chuckie. En ook in zijn deejay-sets laat Eliphino zich niet in een hokje duwen. Luister maar eens naar zijn DJ Weekly Podcast, voor DJ Mag, waarin zowel tracks van Aaliyah als Moodymann, Mosca en Ramadanman voorbij komen.

Het is niet gek dat juist Yuri Cinnaman deze deejay en producer naar Nederland haalt. De diversiteit, de innovativiteit, laagdrempelig zonder plat te worden: het zijn de kleuren waarin zijn Colors-team wedstrijden wint. We zijn benieuwd hoeveel mensen er op de speakers staan als Eliphino zijn klapper More Than Me voorbij laat komen. MC Sef zal niet om handjes hoeven vragen. Die gaan dan sowieso de lucht in.

Tekst: Joost de Kleine | www.eclectro.nl