NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Topshit op de Nacht Bazaar

Topshit op de Nacht Bazaar

07-08-2012 | 19.24

Toch niet tevreden over je club-outfit. Geen paniek, er staan genoeg leuke kleding winkeltjes op de Nacht Bazaar waar je unieke outfits kan scoren. Fransjes Tweedehandsjes is één van deze winkeltjes. Zij verkoopt tweedehands en vintage kleding op de Nacht Bazaar op 31 augustus. Heb je al die vette pakjes gezien van de performers op Ontrouw? Fransje was verantwoordelijk voor al deze bijzondere creaties. Dus zorg dat je haar shop niet mist tijdens de Nacht Bazaar.

Fransjes Tweedehandsjes is een vintage 'shop in een shop' bij Neef Louis Vintage Design in Amsterdam Noord. Fransje Christiaans is winkeleigenaresse en verkoopt zoals zij zelf noemt 'topshit' tweedehands kleding, schoenen en accessoires die ze zelf selecteert op markten door de hele wereld. Haar zus Aline Christiaans verkoopt haar eigen handgemaakte sieraden en tassen bij Fransje in de winkel.

Omdat Fransje altijd tweedehands kleren draagt, kreeg zij al snel de bijnaam Fransje Tweedehandsje. Dus toen zij het ooit het idee had om een eigen winkel te starten, was de naam hiervoor natuurlijk al een feit. Fransje wilde altijd al in een loods een winkel beginnen in plaats van in een klein boetiekje. Ze houdt van grote ruimtes. De droom van een loods is dus inmiddels bereikt en nu zit ze op één van de leukste plekken in Amsterdam Noord.

Fransjes favoriete vintage winkels Beacon's Closet in New York en Holala in Barcelona zitten ook in een loods. Of althans, in een hele grote winkel. Net als Holala zou ze uiteindelijk haar eigen loods willen hebben in Amsterdam waar evenementen kruisen met de verkoop van tweedehands: een plek waar (nieuwe) bands optreden, exposities worden gehouden en plek is voor performances uit de podiumkunsten.
Ook hanteert ze graag het systeem van Beacon's Closet waar inwoners uit Williamsburg New York de spullen inbrengen en weer worden doorverkocht in de winkel. Zo kopen mensen van elkaar, de ultieme vorm van recycling, en vaak ook de beste smaak. Weg met de mega ketens die iedere dag wat nieuws maken en zo wordt de winkel nog meer onderdeel van de stad en haar inwoners.

Op het moment koopt Fransje nog alles zelf in omdat ze graag een bepaalde stijl en sfeer wil behouden. Ze koopt vanuit haar eigen smaak, als stylist en art director voor o.a. Ontrouw en videoclips, heeft ze die combinaties al vaak in haar hoofd.
Haar inspiratie haalt ze voornamelijk uit fotografie, beeldende kunst, film en muziek. Hoe kan het ook anders. Blade Runner is één van haar favoriete films en ze is dol op de stijl van Wes Anderson. Bij allen is humor de eerste prioriteit; er moet iets grappigs of vreemds aan zitten op een esthetische manier.  

En dan zijn er de tijdschriften. Fransje is dol op dikke tijdschriften en haar winkel ligt er vol mee. Tot haar lieveling's behoren Purple Fashion, Mirage, Lula, I-D, Bon en LOVE. Je kan beter haar fiets stelen dan één van die tijdschriften, want ze weet precies welke ze heeft en heeft ze allemaal gestickerd.

Fransje zit met haar winkel nog t/m november bij Neef Louis. Hierna zijn de plannen nog onzeker, maar ze denkt dat ze in april/ mei weer terug keert in de loods. Online gaat ze in de tussentijd verder op www.fransjestweedehandsjes.nl en facebook: fransjes tweedehandsjes

www.fransjechristiaans.com