NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Amsterdam, August 31st

Amsterdam, August 31st

29-08-2012 | 18.14

Sinds de title sequence van Reprise (2006) ben ik fan van Joachim Trier. New Dawn Fades van Joy Division, rauwe grading en dronken Noren op Grunnlovsdag. Meteen was ik verkocht.

Maar op een dag als vandaag (31 aug) moet je het niet hebben over de eerste film van Trier, maar z'n recentste: Oslo, August 31st. Een verhaal dat ontzettend mooi verteld wordt.

Hoofdpersoon Anders wordt gespeeld door Anders Danielsen Lie. In het dagelijks leven is Lie naast arts ook schrijver, zanger en acteur. Hij speelt een rehabiliterende drugsverslaafde uit een goed milieu die voor een sollicitatiegesprek naar Oslo gaat.

Director of Photography Jakob Ihre laat een ingetogen, eloquent beeld zien van vierentwintig uur uit Anders' leven. Oude vrienden, feestjes en nieuwe verleidingen. Geen typische junkie-film maar menselijk, warm en mooi.
De film zit vol met herkenbare kleine momenten en gebeurtenissen die samen het leven vormen. Anders ervaart de momenten en zit gevangen tussen het opnieuw opbouwen van zijn leven en de verleiding van de dood.

Binnenkort komt de film uit op DVD in Nederland, maar Trouw mag er nu al een paar weggeven. Stuur snel een mail naar win@trouwamsterdam en maak kans op één van de drie DVDs! De actie loopt tot 7 september 12.00.

Tekst: Martijn Savenije. Als fotograaf en oprichter van copypasteculture houdt hij ervan mooie dingen te observeren en te ontdekken.