NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Trouws Tubegarden

Trouws Tubegarden

13-07-2012 | 11.04

Wie ooit ons restaurant heeft bezocht, kent ‘m: de subtropische Plantwall. Zo verbazingwekkend groen, dat je je blijft afvragen of die planten niet toch stiekem van plastic zijn. En nu is er dan de Tubegarden, Trouws eigen kruidentuintje. Niet buiten, maar gewoon binnen.
 
Munt, salie, Spaanse peper, koriander, kerstomaatjes.. alles groeit en bloeit in de Tubegarden. Dit minivolkstuintje is dé oplossing voor de moderne stadsmens die – vergroeid met asfalt en beton – al lang niet meer weet dat een paprika toch écht eerst aan een plant hangt voor ie verdwijnt  in het cellofaantje van de supermarkt.
Eelco Schutter van het bedrijf Greenfortune is één van de enthousiaste bedenkers van de Tubegarden. ‘De constructie is eigenlijk heel simpel. Een stellage, vier buizen van één meter lang met gaten bovenin, een wat groter uitgevallen aquariumpomp, water, voedingsstoffen voor planten, klaar. Op onze site vind je een bouwtekening waarmee je je eigen Tubegarden kunt construeren. Greenfortune wil zoveel mogelijk groen naar de stad brengen. Dat doen we met de Plantwall, Tubegarden, Plantwire en Streamgarden. Het is hydrocultuur anno nu.’
        
Zo heel simpel als Eelco het voorstelt, is het in de praktijk waarschijnlijk toch niet helemaal. Om er zeker van te zijn dat de planten niet al na een paar weken bruin op apegapen hangen, biedt Greenfortune afnemers van hun plantsystemen een onderhoudscontract aan. En dat zet zoden aan de dijk, want Plantwalls en Tubegardens vind je inmiddels in kantoren en shopping malls in steden als Stockholm, Tokio en Shanghai. Eelco verklaart het succes door de toenemende behoefte aan natuurlijk groen, juist in de grote steden. ‘Het is gewoon een feit dat planten een positief effect hebben op de mens. Ze zorgen voor een gezond binnenklimaat door het reguleren van de luchtvochtigheid en het filteren van stof uit de lucht. Bovendien geven ze zuurstof af. Maar misschien het belangrijkste is toch wel dat het heerlijk is om naar al dat groen te kijken.’
 
En nu is er dan de Tubegarden in Trouws restaurant. Chef Lucas Scholvinck knipt vanaf nu z’n citroenverbena, aardbeienmunt en honing-meloensalie zo uit z’n eigen kruidentuintje. Verser kan het niet, en vooral bij kruiden proef je dat meteen. Die ene vierkante meter is helaas niet voldoende om de kruiden met bossen tegelijk te oogsten, maar voor de garnering van gerechten kunnen de koks er vrolijk op los knippen. En het microsysteem van de Tubegarden is zo uitgekiend, dat de planten lekker snel groeien.
 
Als uitsmijter heeft Eelco Schutter nog een leuk weetje paraat: TrouwAmsterdam had een paar jaar geleden met haar Plantwall een wereldprimeur! Daar blijven wij natuurlijk heel gewoon onder.
 
Tekst: Bonita van Lier, culinair journalist en altijd op zoek naar échte smaken.
Twitter: @CuliLady

www.greenfortune.com