NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Dan Flavin in Trouw

Dan Flavin in Trouw

12-06-2012 | 17.07

Onze eigen Meeus van Dis zal voor Duplicate It! op donderdag 14 juni een ‘kopie’ maken van het licht kunstwerk van Dan Flavin dat in de centrale hal hangt in het Stedelijk. Omdat Meeus al jaren ervoor zorgt dat er elke maand een nieuw lichtplan in de club komt te hangen vonden we het tijd om eens wat meer over zijn werk te weten te komen.

Hoe lang werk je al voor Trouw?
De samenwrking begon eigenlijk al in 11. Toen 11 op 13 Mei 2004 open ging had ik net mijn contract getekend voor een studio op de 6e verdieping van het Post CS. De samenwerking is daar onstaan. Met Orpheu de Jong, Marco Sterk en Jonathan Puckey maakten we onder de naam NEWS, o.a. voor 11 video werk, flyers en waren we bijna wekelijks aan het veejayen. Na verloop van tijd werd ik de curator van de 12 schermen. In oktober 2008 vroeg Olaf Boswijk mij, in de toen nog geheel lege ruimte van het Trouw gebouw, een voorstel te doen voor het lichtplan van de clubzaal.

En zo geschiedde het. Nu zorgt Meeus alweer wat jaartjes voor een verrassend lichtplan in de clubzaal van Trouw. Maar elke keer weer iets nieuws verzinnen moet niet makkelijk zijn. Wij vroegen hem daarom:
Hoe laat je je elke keer weer inspireren?
De TL installatie is een veranderlijke energieke suggestie in het gebouw. In eenvoud is het een opname van een beweging. Vaak is het zo dat tijdens het installeren pas duidelijk wordt hoe de compositie in de ruimte willen hangen.

Naar aanleiding van het thema 'reproductie' wat deze keer centraal staat tijdens Duplicate It!, vroegen wij Meeus hoe hij zich tot dit thema verhoudt in het dagelijks leven en hoe dit wordt vertaald naar zijn werk. 
Je geeft aan dat je geboeid bent door het concept hervorming en dat dit terug te zien is in je werk. Hoe verhoudt je je tot dit concept in het dagelijks leven? 
In mijn werkproces zit altijd een maatschappelijke betrokkenheid. De wil om een onderdeel te zijn van ontwikkeling, geleidelijk zoals hervorming of eensklaps doormiddel van een revolutie. In mijn dagelijks leven ontzie ik mijzelf bijna geheel van massamedia input. Ik ga gericht op zoek naar informatie en afbeeldingen en analyseer deze doormiddel van collages, tekeningen en videoschetsen. 
 
Als je alle vrijheid had in Trouw en je hebt een rijk budget, wat voor een installatie zou je dan maken?
"k heb talloze ideeën en schetsen liggen van de afgelopen jaren, twee ideeën blijven bovenaan staan:
1 # De dia-installatie upgraden naar een dynamisch en high-output versie, een analoog, abstract holodeck achtige ruimte verdeler.
2 # De TL-installatie upgraden. Het geheel automatiseren, zodat deze over de avond heen langzaam een andere compositie kan aannemen. Bewegend licht, maar dan slow-motion.
 
Voor Duplicate It! zal Meeus een ‘kopie’ maken van het lichtwerk van Dan Flavin. Het werk zal op 14 juni te bezichtigen zijn en de weken daarna tijdens de clubnachten.