NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Tom Trago en William Kouam Djoko dubbelinterview

Tom Trago en William Kouam Djoko dubbelinterview

18-04-2012 | 11.04

Tom Trago en William Kouam Djoko kennen elkaar nog geen half jaar, toch is het dik aan tussen de twee. WKD brengt deze maand zijn vijfde EP uit op Voyage Direct, het label van TT. Ze spraken elkaar op Skype over deze release, vechtende Afrikaanse kappers in Oost en vage dromen. 

TT:
 Hee William Kouam Djoko!
WKD: Hee, ik had dus al een paar vragen voorbereid, midden in de nacht wakker schrikken. Zo van, ik moet vragen hebben voor Tom. 'Vrago's aan Trago' heet 'ie in mn telefoon, haha!
TT: Oja, interessant. Toen ik op Bali was had ik ook een vage droom over jou.
WKD: Dat had je gemaild inderdaad! Iets over pillen slikken in de supermarkt ofzo?!
TT: Ja, we waren aan het surfen in de supermarkt bovenop alle spullen.
WKD: Vaag! Hee trouwens, jij bent ergens Braziliaans toch?
TT: Portugees is mijn achternaam. Ik bedoel mijn achternaam is Portugees, maar dat spreken ze ook in Brazilië. Ik denk dat er in de Spaanse Oorlog een soldaat is blijven haken bij een boerin in het Zuiden. Ben ik ze wel dankbaar voor eigenlijk.
WKD: Dit was een vraag die ik bedacht toen ik wakker werd; In hoeverre heeft je Portugese bloed en/of dansachtergrond invloed op je muziek?
TT: Ik hou wel van billen die schudden.
WKD:  Mexe a Bunda
TT: en ook van Batucada's. Ken je dat?
WKD: Neen
TT: Van die mega bands met trommels die eigenlijk techno spelen. Die Ben Sims straatorkesten met ontelbaar veel breaks die nog sicker zijn.
WKD: Aaah ja, gruwelijk zijn die, hard van genoten in Rio ook.
TT: Vet, heb je daar gedraaid?
WKD: Neen, vakansi.
TT: Lekker voor je. Ik ga volgende maand naar Brazil met Antal.
WKD: Aaahh, ik ben fakking jaloers.
TT: Maar nu een serieuzere vraag; Je EP komt in april 2012 uit op Voyage Direct, de hoeveelste release van WKD is dit? Misschien moet je je Skype avatar ook even veranderen naar je nieuwste hoes, idee? ;)
WKD: Zo happy papi? Ik hou echt van die groen blauwe fade, maar terugkomende op je vraag; Dit is mijn 5de solo EP. De eerste was in 2008.
TT: Ben je blij met de ontwikkeling die je mee maakt? Als je al je releases achter elkaar vergelijkt, wat verandert er dan, of wat probeer je juist vast te houden?
WKD: Ja, ik ben ontzettend blij met hoe ik vooruit ga. Ik geef gemiddeld één plaat per jaar uit, dat is erg weinig. Elke release, elke productie is voor mij iets wat echt van diep van binnen moet komen. Ik ben geen productiemachine om het zo te zeggen, maar over de jaren heen heb ik wel een heel herkenbaar vage sound neer weten te zetten denk ik. Ik bedoel, ik krijg vaak van bevriende collega's te horen dat ze direct herkennen dat ik het ben en altijd weer verrassend uit  de hoek kom en dat doet me deugd. Hoe lang maak jij eigenlijk al muziek/geef je muziek uit?
TT: Ik maak muziek sinds 2006. Ben begonnen met alleen een MPC en heb mijn eerste plaat gemaakt op een SP1200 die ik had geleend van dj Precise, een ouwe dancehall koning. Die heet "live with the BBQ" en had ik langs gebracht bij Rushhour op een cassettebandje.
WKD: Das zo'n echte hiphop bak toch? Haha wat hard!
TT: Daar vielen ze natuurlijk als een blok voor. Chris Bakker (die bij RH werkt red.) heeft het toen ge-edit voor me. Even iets heel anders, maar hoe zit het eigenlijk met met jouw wave?
WKD: Met m'n wave? Wat?
TT: Of bobline of scheef haar?
WKD: Aaah, mijn haar. Ik was bij m'n kapper, een echte Afrikaanse zaak op de Javastraat. Reminds me, ik moet m even bellen voor morgen.
TT: SICK! Ik wil daar ook heen, maar dat heeft natuurlijk niet zoveel zin. Tenzij ze bijknippen
WKD: Gast, je haalt je hart op daar. Laatste keer was het bijna vechten om mijn haar. Ik heb toch altijd die streepjes in m'n haar, lekker old skool. Liet ik  vorige keereen andere kapper dan normaal m'n haar doen. Alles goed en wel bijna klaar, alleen die streepjes er nog in. Begint 'ie random twee strepen te zetten met alleen de tondeuse. Vet lelijk. Ik natuurlijk aggitated tegen die Ugandees: dude, what the fuck you messing up my hair for?! Komt net mijn vaste kapper binnen. Dus ik roep 'm er gelijk bij, zo van: 'Milli (zo heet ie) check it out.. can you fix this?' Hij pakt mn hoofd vast om te kijken, wordt die andere gast vet boos: 'What you disrespectin' me.. You try to take my customer?' En hij haalt ineens uit naar Milli en slaat mis.
TT: WTF?!
WKD: Dus die slaat natuurlijk terug.. en dat in een volle kapperszaak met zo'n 10/15 man.
TT: For real?
WKD: Ja dude! Iedereen over elkaar heen duiken. Ik pak m'n portemonnee en gooi zo geld neer: 'Fuck you! I'm taking my business elsewhere'. Lekker dramatisch, haha!
TT: Fokkin film scene. Kijk daarom zou ik nou eens naar de kapper willen.
WKD: Ik de deur uit.. staat er een gast buiten die komt naar me toe. Die had alles alweer mee gekregen terwijl 'ie buiten stond, want de deur was open gevlogen en hij stuurt me naar een andere Afrikaan.. 1min fietsen. Ik die zaak in, ook helemaal vol. Ik sla op de counter, gelijk alle aandacht en ik leg uit wat er net gebeurd was. Dus iedereen daar ook over de zeik, haha!
TT: WAUW!
WKD: Uiteindelijk heeft een dude die Sticks heet mn strepen gecorrigeerd voor kratis. End of story. Wat je zegt net een film man, niet normaal. Maar goed, ik moet deze week even bij laten knippen/faden voor mn shoot op donderdag, dus ik ga daar wel weer gewoon heen natuurlijk, hahaha! Maar wat ik jou wilde vragen over je muziek; Je maakte je eerste release op een SP1200.. hoe kan dat uit het niks? Heb je belachelijke aanleg of ben je geschoold, what's up with that?
TT: Het was het enige wat ik kende, gewoon sampelen en een baslijntje eronder spelen. Ik zat in die tijd wel op een soort 2 daagse jazz part time school in de Spaarndammer buurt, om een beetje te leren spelen. Ik moest toen ik klein was ook op piano van mijn moeder, wel blij mee nu. Ik heb haar piano ook nog steeds hier in de studio.
WKD: Hoe fijn? Maar als kind keek je daar zeker anders tegen aan? 
TT: Ja, als kind was dat natuurlijk saai, maar meeste heb ik geleerd van met de mpc kloten en blowen.
WKD: Ja, blowen.. wie is er geen producer mee geworden?
TT: Haha! Heb je zin in zaterdag?
WKD: Ja, chill wel hoor.. Oh zaterdag, ja tuurlijk! Man.. dat ik uit kan geven bij jou en dat we een release party doen is echt insane vet. Soort van volwassen kinderwens, dank je trouwens.
TT: Haha, ben er zelf ook zo blij mee. Ik heb je live zien spelen in Parijs op het feestje van Brice (Concrete red.) en dat was echt amazing. 
WKD: Was een brutal weekend.
TT: Op Voyage Direct geef ik alleen muziek uit van Nederlandse producers en ik ben zo trots dat er de hele tijd zulke dope tracks om me heen verschijnen die vrienden hebben gemaakt. Toen ik voor het eerst Brothers & Sisters hoorde was ik echt thrilled.
WKD: Ja, ik ben daar ook echt ontzettend van onder de indruk.. in de zin dat ik zoveel talent om me heen heb de hele tijd en dat mag ik dan vrienden noemen,het trekt elkaar aan en insprireert als een modderfokker. We Are Your Brothers & Sisters is daar simpelwel ook een resultaat van. En kijk naar Parijs, ik ben heel erg van 'toevalligheden'. Wij komen elkaar in november tegen, in december geef ik je m'n cdtje en in januari zeg je 'ja' en twee weken later spelen we samen Parijs helemaal plat met een super crew op roadtrip. Jij speelt ze murw in de middag en ik kreeg een heerlijk opgewarmde crowd in de avond voor mijn liveshow die 100% valt of staat met interactie van het publiek.. bam bam bam!
TT: Lekker he?
WKD: Ik ga er goed op.
TT: Mooi zo.

Wil je 1 van de 3 eerste vinyl EP's van William Kouam Djoko op Voyage Direct winnen plus een plek op de gastenlijst voor Visionquest & Voyage Direct op zaterdag 21 april? Mail dan je vetste, liefste of grappigste broers/zussen foto naar win[at]trouwamsterdam.nl voor vrijdag 20 april 17.00 o.v.v. 'Brothers & Sisters' en je maakt direct kans. Mocht je geen broers of zussen foto hebben, dan is een vette foto van jou en je homies ook prima.