NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Jacob Kirkegaard maakt geluidsportret

Jacob Kirkegaard maakt geluidsportret

18-04-2012 | 10.44

Jacob Kirkegaard maakt speciaal voor Hear It! (part 2) op 19 April een nieuw werk in Trouw genaamd Ri’zound. Ri’zound wordt een geluidsportret van De Hal in Trouw. Geluidsopnames van de ruimte wordt afgespeeld in De Hal waarin zij zijn opgenomen en worden opnieuw afgespeeld. Door dit een aantal keer te herhalen zal De Hal zijn eigen frequency laten weerklinken.
 
Jacob Kirkegaard is een geluidskunstenaar (1975 ) die de grenzen van geluid verkent met een wetenschappelijke benadering. Afgestudeerd in 2006 aan de Academie van de Kunsten & Media in Keulen, geeft hij regelmatig lezingen over geluid en ruimte.
Kirkegaard is vooral geïnteresseerd in geluid in relatie tot de ruimte. Zo verkent en legt hij geluiden vast van bijvoorbeeld vulkanische aarde, ijs, kerncentrales en verlaten plaatsen.
 
Bekend is het werk '4 Rooms' waar hij geluid opnam in Tsjernobyl. Hij plaatste in vier ruimtes (een kerk, een auditorium, een zwembad en een gymzaal) een microfoon en nam de stilte op. Vervolgens speelde hij deze opnames af in dezelfde ruimte. Dit bleef hij tien keer herhalen en zo ontstond een mix van echte en opgenomen stilte tot de tiende macht. Een uitvergroting van de stilte op een plek waar alle menselijke activiteit en beschaving is weggevaagd.
 
Kirkegaard’s aanpak zal ongeveer hetzelfde zijn in Trouw in De Hal. Je kan het geluid van De Hal op 19 April ‘horen’ tijdens Hear It (part 2) – Playing the Building.