NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Alva Noto praat universeel

Alva Noto praat universeel

11-04-2012 | 15.22

Alva Noto is ook wel bekend onder zijn echte naam, Carsten Nicolai, waaronder hij ook als kunstenaar actief is. Nicolai is geboren in Duitsland en het beruchte verhaal gaat de ronde dat hij zijn interesse voor geluid al op jonge leeftijd heeft verkregen omdat hij er heilig van overtuigd was dat hij met vleermuizen kon communiceren. Alhoewel we nu toch moeten aannemen dat hij is teruggekomen op deze overtuiging, is Nicolai nog steeds geïnteresseerd in de communicatie van dieren ofwel, communicatie buiten het menselijke gehoor. Zo zegt hij in een interview; “From a very early stage, image and sound, were very close together for me. Yet I’m not the kind of person who immediately visualizes sound, I’m rather a person who is more interested to find ways how sound can be visualized. I mean you have to imagine human hearing has a span, let’s say a common idea of 20 hz to 20,000 hz, but other animals are hearing different frequencies, ranges. But sound doesn’t stop on these frequencies. The definition of sound is much wider than what we hear.”

De Alva Noto liefhebber draait nog regelmatig het briljante album 'Insen' dat Nicolai uitbracht in 2005 op zijn label Raster–Norton dat hij samen met Olaf Bender (Byetone) in 1996 oprichtten. 'Insen' is een van de vele albums die Nicolai samen maakten met Ryuichi Sakamoto. Maar ook zijn nieuwere werk kunnen we van harte aanbevelen. Zijn laatste album ‘Univrs’, wat eind vorig jaar uitkwam, is misschien ook wel zijn beste.

‘Univrs’ is het tweede album uit de serie 'Uni' dat begon met het album ‘Unitxt’. Het idee voor de serie 'Uni' kwam voort uit diezelfde interesse voor een universele taal. Een taal niet direct binnen die 20Hz hoeft te vallen. Opvallend aan 'Univrs' in vergelijking met zijn voorganger in deze serie is dat het album veel energieker en dynamischer is. Dat zou mede kunnen komen omdat dit album veel meer op de club scène geïnspireerd is. Het album is ontstaan in de tijd dat Alva Noto veel live optredens deed in clubs drie jaar geleden voor 'Unitxt'. De nummers zijn dus niet echt ontwikkeld in een studio context, maar meer in de club setting en dat hoor je duidelijk terug.

Op 19 April zal Alva Noto zijn album Univrs live uitvoeren in Trouw en het album weer in contact brengen met zijn roots. Samen met de geweldige visuals waar hij om bekend staat belooft het een hele bijzondere avond te worden.