NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Algoritmes uit Berlijn

Algoritmes uit Berlijn

20-03-2012 | 14.31

In de wereld van computers en wiskunde is een 'algoritme' een procedure voor computerberekeningen. Het zijn de bouwstenen waarop al onze computers denken en werken. Tegenwoordig vind je deze ‘dingen’ in bijna elk systeem van een digitaal apparaat of software. Geef wat algoritmes aan de Berlijnse design studio onformative - die weten er wel raad mee.

The Form of Sorting Algorithms is een experimenteel kunstwerk van designers Julia Laub en Cedric Kiefer (onformative). Zij ontwierpen een omgeving waarin elke willekeurige foto direct live wordt gescanned en elke pixel hierna opnieuw wordt gerangschikt op basis van kleur. Hierdoor wordt de foto letterlijk voor je ogen live omgebouwd tot een totaal onherkenbaar en abstract beeld. Het bizarre is dat het nog steeds dezelfde foto is, maar dus anders is opgebouwd. Wat bijvoorbeeld overblijft van een lullige alpenweide foto is een prachtig abstract kunstwerk, dat ergens zweeft tussen een digitaal schilderij en een hypnotiserende animatie.

Het digitale werk bestaat uit een verzameling speciale algoritmes: de 'sorteer-algoritme'. Deze type algoritmen worden gebruikt om willekeurige sets van nummers te sorteren. Het doel is om patronen te vinden in chaos. De meeste werden uitgevonden direct na de Tweede Wereldoorlog, in de vroege Sci-Fi dagen van de informatica. In 2011 begon onformative te experimenteren met de manier waarop deze algoritme omgaan met de gegevens die we hen voeden. Het resultaat van hun experiment is een hypnotiserend digitaal kunstwerk.

The Form of Sorting Algorithms is te zien op de EXPO van het FIBER festival in Trouw op 24 maart, open van 14:00 tot 00:30